Informacja nt. sytuacji na rynku wieprzowiny i drobiu
W związku z nadwyżką wieprzowiny na rynku prowadzone są następujące działania:
Od kilku lat utrzymuje się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego. W 2003 roku produkcja wyniosła blisko 900 tys. ton, tj. o ok. 10% więcej w stosunku do roku poprzedniego. Pomyślna koniunktura w drobiarstwie jest wynikiem m.in. korzystnej sytuacji w eksporcie. W roku ubiegłym, od stycznia do października, wyeksportowano blisko 75 tys. ton mięsa, tj. dwukrotnie więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. W I dekadzie stycznia br. wykorzystano cały bezcłowy kontyngent unijny (46800 ton), który przyznany został Polsce w ramach porozumienia „double zero” określony na rok gospodarczy 2003/2004. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak zwrócił się do Komisji Europejskiej o rozszerzenie tego kontyngentu jeszcze do czasu akcesji, pozwoliłoby to na utrzymanie warunków eksportu mięsa drobiowego do krajów UE. W wystąpieniach do Komisji Europejskiej proponowane są różne warianty rozwiązań umożliwiające podtrzymanie eksportu na rynki Unii - wprowadzenie przed akcesją pełnej wzajemnej liberalizacji obrotów mięsem i przetworami drobiowymi lub wzajemne zawieszenie stawek celnych w obrotach mięsem drobiowym.