OPOLAGRA_2025

Importujemy więcej cukru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w pierwszych pięciu miesiącach 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ zauważalnej redukcji, jednocześnie w nieco silniejszym tempie wzrósł jego przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen.
W okresie styczeń-maj 2014 roku eksport cukru z Polski wyniósł 208,9 tys. ton, a jego wartość 109,2 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 5 i 19%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 14% do 523 €/t, czyli do około 2,19 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 63% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 636 €/t (-6% r/r), czyli po ~2,7 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 331 €/t (-19% r/r), czyli po ~1,39 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.
W okresie styczeń-maj 2014 roku import cukru do Polski wzrósł o 7% do 113,2 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła się o 5% do 64,6 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 571 €/t (-12% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie,
skąd zakupiono 3/4 sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 547 €/t (-12% r/r), czyli po około 2,3 zł/kg, a od unijnych partnerów po 642 €/t (~2,7 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Sudanu i Zimbabwe oraz Mauritiusa, a także z Niemiec. Trzy pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.
W pierwszych pięciu miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 17% do 95,7 tys. ton i o 32% do 44,6 mln €. Dane handlowe pokazują niewielką poprawę zaopatrzenia cukru w kraju (niższy wywóz, większy przywóz, tańszy import), ale trudno jeszcze mówić o wyraźnej poprawie. Obserwowane w ostatnich miesiącach spadki cen cukru w Polsce można także wiązać ze spadającym popytem na cukier w kraju.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę