Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Importujemy więcej cukru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w pierwszych pięciu miesiącach 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ zauważalnej redukcji, jednocześnie w nieco silniejszym tempie wzrósł jego przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen.
W okresie styczeń-maj 2014 roku eksport cukru z Polski wyniósł 208,9 tys. ton, a jego wartość 109,2 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 5 i 19%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 14% do 523 €/t, czyli do około 2,19 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 63% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 636 €/t (-6% r/r), czyli po ~2,7 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 331 €/t (-19% r/r), czyli po ~1,39 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.
W okresie styczeń-maj 2014 roku import cukru do Polski wzrósł o 7% do 113,2 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła się o 5% do 64,6 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 571 €/t (-12% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie,
skąd zakupiono 3/4 sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 547 €/t (-12% r/r), czyli po około 2,3 zł/kg, a od unijnych partnerów po 642 €/t (~2,7 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Sudanu i Zimbabwe oraz Mauritiusa, a także z Niemiec. Trzy pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.
W pierwszych pięciu miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 17% do 95,7 tys. ton i o 32% do 44,6 mln €. Dane handlowe pokazują niewielką poprawę zaopatrzenia cukru w kraju (niższy wywóz, większy przywóz, tańszy import), ale trudno jeszcze mówić o wyraźnej poprawie. Obserwowane w ostatnich miesiącach spadki cen cukru w Polsce można także wiązać ze spadającym popytem na cukier w kraju.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę