Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

IJHARS zbadała najważniejsze produkty spożywcze

5 stycznia 2016
W I kwartale 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, jaj, makaronu, wyrobów czekoladowych, oliwy z oliwek, a także świeżych owoców i warzyw.
W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak, zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, cukru, wody) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału partii zakwestionowanych w przypadku makaronu (o 0,8 p.p.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii jaj (o 1,8 p.p.). W przypadku makaronu stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim niezgodnego z deklaracją wyglądu przed i po ugotowaniu. Natomiast w przypadku jaj kwestionowano produkty głównie z powodu brudnej, zniekształconej i uszkodzonej skorupy jaj. W przypadku przetworów z mięsa czerwonego i wyrobów czekoladowych nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.
Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku makaronu (o 8,9 p.p.) i wyrobów czekoladowych (o 2,3 p.p.). Pogorszenie jakości handlowej w przedmiotowym zakresie odnotowano natomiast w przypadku przetworów z mięsa czerwonego (o 7,8 p.p.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej zawartości składnika jajecznego w makaronie jajecznym, obecności niedeklarowanego tłuszczu roślinnego innego niż tłuszcz kakaowy oraz niewłaściwej deklaracji zawartości składnika charakterystycznego (w przypadku wyrobów czekoladowych), a także obecności niedeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego, azotanów i azotynów oraz fosforanów (w przypadku przetworów z mięsa czerwonego). W przypadku oliwy z oliwek nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie. Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych może świadczyć o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, w tym stosowaniu surowca o niskiej jakości czy nieprzestrzeganiu receptur.
Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku oliwy z oliwek (o 30,1 p.p.), wyrobów czekoladowych (o 14,8 p.p.) i przetworów z mięsa czerwonego (o 0,4 p.p.), wzrósł natomiast w przypadku jaj (o 3,9 p.p.). W przypadku makaronu udział partii zakwestionowanych w przedmiotowym zakresie pozostał na takim samym poziomie.
W I kwartale 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, jaj, makaronu, wyrobów czekoladowych, oliwy z oliwek, a także świeżych owoców i warzyw.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie wprowadzania konsumenta w błąd odnośnie charakterystyki środków spożywczych, w tym ich:
- rodzaju (np. stosowanie określenia "szynka" dla produktu blokowego o rozdrobnionym wsadzie miesno-tłuszczowym),
- składu (np. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji lub podanie w wykazie składników surowców, które nie były faktycznie stosowane),
- metod wytwarzania (np. użyto określeń tupu "tradycyjna", "domowy", "wiejska" przy braku dokumentów potwierdzających tradycyjne metody wytwarzania oraz stosowaniu aromatów dymu wędzarniczego, glutaminianu sodu, mięsa oddzielonego mechanicznie, koncentratu białka sojowego, gotowych półproduktów, itp.).
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają zarówno z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji, jak również z celowego działania producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.
W odniesieniu do świeżych owoców i warzyw odnotowano wzrost udziału partii zakwestionowanych w zakresie wymagań jakościowych (o 1,9 p.p.) i znakowania (o 1,4 p.p.). Kontrolowane partie najczęściej kwestionowano z uwagi na niespełnienie wymagań minimalnych oraz wymagań dotyczących prezentacji, a także brak informacji o kraju pochodzenia bądź podanie błędnych informacji w tym zakresie.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę