Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Historyczny spadek inflacji

17 września 2002

Niskie ceny żywności były jednym z głównych powodów spadku inflacji. Analitycy są zdania, że spadek tempa wzrostu cen jest efektem zastoju gospodarczego i stanowi zapowiedź kolejnej w tym roku redukcji stóp procentowych.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych spadły w sierpniu o 0,4 procent, a liczone rok do roku wzrosły o 1,2 procent. Dane były zgodne z oczekiwaniami rynku.

Inflacja już od czterech miesięcy jest niższa niż wzrost cen w strefie euro. Szef Narodowego Banku Polskiego (NBP) przewiduje, że na koniec roku wskaźnik ten spadnie poniżej dwóch procent, dolnej granicy widełek Rady Polityki Pieniężnej (RPP) na poziomie 2-4 procent.

Członek Rady Rady Polityki Pieniężnej (RPP) Dariusz Rosami uważa, że choć presja ze strony cen żywności jest niewielka, to przy kolejnych decyzjach na temat poziomu stóp procentowych Rada powinna zachować ostrożność – nie wiadomo bowiem jak oczekiwana wojna w Iraku wpłynie na wzrost cen ropy

Argumentem przeciwko kolejnej w tym roku redukcji stóp może być niepewność dotycząca kształtu przyszłorocznego budżetu państwa. Część przedstawicieli NBP jest zdania, że został on skonstruowany na zbyt optymistycznych założeniach dotyczących wzrostu gospodarczego. Znaki zapytania dotyczące budżetu mogą wstrzymać w tym miesiącu RPP od obniżki stóp.

Główna stopa rynkowa wynosi obecnie 8,0 procent i w ostatnim cyklu redukcji została obniżona o połowę.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę