Historia wrocławskiego browarnictwa w kuflach i beczkach
29 czerwca 2015
Kufle, dzbany i butelki, używane do serwowania piwa, pochodzące z okresu do XVII do XX w., to część eksponatów znajdujących się na wystawie przedstawiającej historię wrocławskiego browarnictwa, którą w czwartek otwarto w Muzeum Miejskim Wrocławia.
Naczynia służące do picia i przechowywania piwa, w tym beczki, stanowią główną część ekspozycji, którą można zobaczyć we wrocławskim Starym Ratuszu. "Naczynia te, często bogato zdobione, wykonane zostały z różnych materiałów ceramicznych i metalowych" - powiedziała PAP Life rzeczniczka Muzeum Miejskiego Wrocławia Ewa Pluta.
Na wystawie można również zobaczyć szyldy reklamowe browarów niegdyś działających we Wrocławiu oraz słody, które są podstawowym surowcem przy warzeniu piwa. "Ozdobą wystawy jest obraz olejny Eduarda Kaempffera, ukazujący żołnierzy pruskich i mieszczan wrocławskich pijących piwo w 'Piwnicy Świdnickiej' w 1741 r." - dodała Pluta.
Piwo i metody jego warzenia znane były we Wrocławiu i na Śląsku już we wczesnym średniowieczu. W XIX w. w stolicy Dolnego Śląska działało niemal 60 prywatnych browarów. Na przełomie XIX w. i XX w. na obrzeżach miasta powstały wielkie browary, w których warzono piwo na skalę przemysłową. Były to m.in. Schultheiss, Haase, Kipke. To spowodowało, że przed stu laty we Wrocławiu można było spróbować ponad 200 różnych gatunków piw.
We Wrocławiu, w podziemiach Starego Ratusza, do dziś działa jedna z najstarszych w Europie piwnic piwnych – Piwnica Świdnicka.