Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Grożą nam superchwasty

1 lutego 2005

Zbigniew Kuraś ze Złotnik był pierwszym rolnikiem w powiecie mieleckim, który założył gospodarstwo ekologiczne. Teraz uświadamia rolników, żeby przypadkiem nie zaczęli uprawiać roślin zmodyfikowanych genetycznie. - Bo takie rośliny to zagrożenie dla człowieka. Prowadzą do pojawienia się superchwastów, na które trzeba więcej chemii. A chemia w glebie to nowotwory u ludzi - przekonuje.

Rolnik mówi, że w naszym regionie jeszcze nie ma niebezpieczeństwa, że ludzie nagle zaczną uprawiać zmodyfikowaną kukurydzę, soję, ziemniaki czy rzepak. Ale w najbliższej przyszłości jest to możliwe. Ograniczeń prawnych jak na razie nie ma.
- Rolnicy mają już do czynienia z tego rodzaju roślinami. Prawdopodobnie w paszach dla zwierząt znajduje się zmodyfikowana genetycznie soja - dopowiada mieszkaniec Złotnik.

Ekologią mielczanin interesuje się od lat 80. W 1987 roku założył pierwsze w regionie gospodarstwo ekologiczne. Na temat modyfikacji genetycznej zwrócił uwagę kilka miesięcy temu. Od dwóch miesięcy jest członkiem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, która włączyła się do inicjatywy "Europa wolna od genetycznie modyfikowanych organizmów". Koalicja propaguje tworzenie w Polsce tak zwanych stref wolnych od GMO. Zbigniew Kuraś chciałby, żeby gmina wiejska Mielec ogłosiła się tą wolną strefą. Zamierza dotrzeć do radnych. Na razie próbuje do zwykłych mieszkańców. Przyznaje, że trochę mało skutecznie.

- Ludzie jeszcze nie są za bardzo uświadomieni w tym zakresie i nie dostrzegają zagrożenia - twierdzi.
A jakie są te zagrożenia? Kiedy na polu pojawi się na przykład rzepak modyfikowany genetycznie, na skutek zachodzącego między nim a chwastami zapylenia krzyżowego chwasty przekształcają się w superrośliny. Żeby teraz zwalczyć taki superchwast, trzeba dużo więcej niż do tej pory środków chemicznych. - Ta chemia z gleby kumuluje się później w roślinach uprawnych. Kiedy takie rośliny zjadają ludzie, prowadzi to do większej liczby alergii, chorób dróg oddechowych i nowotworów - dopowiada rolnik.

Rośliny modyfikowane genetycznie same w sobie mogą być też niebezpieczne. Jeszcze nie jest to do końca potwierdzone, ale prawdopodobnie wpływają one na wzrost zachorowalności na raka.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę