biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Francuzi znakują swoje produkty mięsne

5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, francuskie władze zadecydowały niedawno o wprowadzeniu oznaczeń na produktach mięsnych wskazujących na krajowe źródło pochodzenia surowca.
Działania te mają na celu zwiększenie zaufania konsumentów francuskich do jakości sprzedawanego mięsa. Jak podaje AgraEurope, etykieta "`mięso francuskie"' i specjalne logo będą stanowić wartość dodaną, której celem będzie zapewnienie konsumentów o kraju pochodzenia i o możliwości zidentyfikowania konkretnego przetwórcy i producenta żywca. Działania podjęte przez francuskie Ministerstwo Rolnictwa mają również propagować tzw. dobre praktyki dotyczące procesu produkcji żywca stosowane we Francji.
Można się spodziewać, że kroki poczynione w celu promowania mięsa pochodzenia francuskiego, mogą mieć negatywny wpływ na import z pozostałych krajów UE czy rynków pozaunijnych. Jedną z możliwych strategii utrzymania pozycji na rynku francuskim dla importerów, może być wyróżnienie się stosunkowo niską ceną, co miałoby z kolei negatywny wpływ na kształtowanie się marż.
Analizując sytuację z punku widzenia polskich producentów i eksporterów, Francja jest dla nich istotnym kierunkiem wywozu, szczególnie w przypadku mięsa wołowego i drobiowego. Na ten rynek w 2013 r. trafiło 15 tys. t mięsa wołowego, co stanowiło 5% łącznego wolumenu polskiego eksportu tego gatunku. Z kolei w wypadku drobiu, Francja w 2013 r. zaimportowała 35 tys. t, czyli 6% polskiego eksportu. Prezentuje to Francję jako liczącego się odbiorcę mięsa z Polski. Firmy nastawione na rozwijanie współpracy powinny zatem zdawać sobie sprawę z wyzwań związanych z wyróżnieniem swojej oferty na rynku francuskim.



POWIĄZANE

Wakacje 2025 roku przynoszą kluczowe zmiany dla osób posiadających kredyty powią...

W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła s...

W budżetach brakuje pieniędzy. Zarówno na szczeblu UE, jak i w Polsce rośnie pre...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę