Jak podała FAMMU/FAPA , w połowie marca bieżącego roku ukazały się wstępne dane szacunkowe dla tegoroczne produkcji kalafiorów we Francji. Wstępnie szacuje się na około 6 proc. większe wobec roku 2012 oraz również o 6 proc. wyższe wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
W całej Francji kalafiorów powinno zostać zebrane około 384,2 tys. ton, a największym regionem produkcyjnym jest południe
kraju, gdzie w roku 2013 spodziewana produkcja to nieco ponad 340 tys. ton tych warzyw.
Kalafiory uprawiane są w bieżącym roku na łącznej powierzchni 19,3 tys. ha. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 156,6 tys. ton kalafiorów, z czego aż 151,6 tys. ton skierowano na pozostałe unijne rynki. Trzema największymi, unijnymi odbiorcami przed rokiem były Niemcy - 57,3 tys. ton oraz Holandia i Wielka Brytania - odpowiednio po 26,3 i 21,4 tys. ton francuskich kalafiorów.