Podczas gdy rolnicy są w trakcie pokosów roślin zielonkawych na kiszonkę, Dow Europe opublikowało praktyczny poradnik produkcji kiszonki, zawierający proste i niezwykle przydatne wskazówki, dzięki którym rolnicy będą mogli zminimalizować psucie się kiszonki oraz zmaksymalizować jej wartości odżywcze.
Poradnik kierowany jest zarówno do rolników indywidualnych jak i do hurtowników rolniczych. W publikacji znajdują się porady dotyczące wielu aspektów produkcji paszy, począwszy od właściwego wyboru foli, jej koloru, liczby warstw, w którą powinna być owinięta bela, kończąc na metodach składowania oraz skarmiania kiszonki.
Norbert Schulze, Kierownik marketingu w Dow Europe stwierdza: W Polsce zauważalny jest wyraźny wzrost liczby rolników, którzy produkują przynajmniej część paszy w belach. Te działania mają pozytywny wpływ na prace w gospodarstwie z powodu ułatwionego transportu oraz elastycznych możliwości składowania paszy. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest wyraźnie mniejszy stopień strat w paszy, w porównaniu do kiszonki silosowej. Typowo różnica wynosi 5 do 10 %.
„Jestem przekonany, że poprzez przestrzeganie kilku prostych reguł rolnik może zredukować straty i zwiększyć wartość odżywczą każdej beli. Dlatego też zdecydowaliśmy się opublikować nową wersję naszego praktycznego poradnika”.
Materiał merytoryczny przedstawiony w poradniku oparty jest o niezależne badania. Wśród różnorodnych porad, rolnik odnajdzie wskazówki dotyczące wyboru foli dobrej jakości, odpowiedniej liczby warstw foli oraz analizę korzyści wynikających z przemyślanych wyborów. Publikacja poradnika ma na celu uświadomienie polskim rolnikom wagi dokonywania odpowiednich wyborów podczas zakupu foli.
„Jako pokazują badania zlecone przez firmę Dow Instytutowi Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach, zawijanie bel w 4 do 6 warstw foli zapewnia lepszą ochronę przed utlenianiem, co z kolei minimalizuje straty w objętości suchej masy, spowodowane drożdżakami oraz pleśnią. Ilość warstw ma również bezpośrednie przełożenie na wartości odżywcze paszy i zapewnia jej stałą jakość podczas zimowego skarmiania.
„W praktyce z powodu oszczędności, rolnicy używają 1 do 2 warstw foli. Powinni jednak pamiętać, że zastosowanie dodatkowych warstw powoduje bardziej wydajną fermentację. Jakość paszy jest pochodną tego procesu.” stwierdziła Dr Barbara Wróbel, naukowiec zajmujący się badaniami nad produkcją pasz kiszonych w Instytucie Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach.
„W wypadku bel o dużej gęstości i o dużej zawartości masy suchej, produkowanych z łatwo przyswajalnej trawy, gdzie ilość masy suchej na belę przekracza 200 kg, uzasadnione jest stosowanie 6 warstw folii. Zwiększenie masy suchej o 25 kg na belę zrekompensuje konieczność dodania dwóch warstw folii, gdyż zmniejszy się ilość bel, jaką trzeba wyprodukować, opakować, przewieźć i zmagazynować”.
Ponad wszelką wątpliwość odpowiedni wybór koloru foli może pomóc zredukować straty i podnieść jakość kiszonki. Badania wykazały, że jaśniejsze kolory foli, białe lub zielone, oddają więcej ciepła w porównaniu z foliami czarnymi, tym samym wpływając pozytywnie na fermentację paszy. Przegrzewanie prowadzi do ubytków w wartościach odżywczych kiszonki, jak również psucia się już zbelowanej paszy.
Pan Schulze z Dow Europe twierdzi: „Wzrost objętości paszy spowodowany przegrzaniem grozi zakłóceniem szczelności bel. Właściwe opakowanie kiszonki powinno mieć dobre własności mechaniczne i dużą lepkość (tack), powinno też być wykonane ze stabilnego materiału, aby było odporne na uszkodzenie przez światło słoneczne, a zwłaszcza przez promienie UV. Folia musi być wysokiej jakości ze względu na wymagania stawiane wobec materiału podczas owijania, transportu i magazynowania bel”.
Anglojęzyczna wersja poradnika „ Belowanie kiszonki” jest dostępny bezpłatnie na stronie www.dowsilage.com
O Dow Dow łączy ogromne możliwości nauki i technologii z "Czynnikiem ludzkim", aby nieustannie ulepszać to, co jest kluczowym elementem dla postępu ludzkości. Spółka łączy dziedzinę chemii i innowacyjność z zasadami trwałości, które pomogą zaradzić wielu problemom stanowiącym wielkie wyzwanie dla świata, takim jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie energii odnawialnej i oszczędzanie energii oraz zwiększanie produktywności rolnictwa. Zróżnicowany portfel wiodących w branży rodzajów działalności związanych ze specjalistycznymi chemikaliami, zaawansowanymi technologicznie materiałami, technologią rolnictwa i plastikami, dostarcza różnorodnych produktów i opartych o technologie rozwiązań, klientom w około 160 krajach oraz w szybko rozwijających się sektorach takich jak: elektronika, woda, energia, farby i rolnictwo. W 2009 roku Dow wykazywał roczną sprzedaż $45 miliardów i zatrudniał na całym świecie około 52 000 pracowników. Powyżej 5 000 produktów firmy jest produkowanych w 214 zakładach w 37 krajach na całym świecie. Jeśli wyraźnie nie stwierdzono inaczej, wyrażenia "Dow" lub "Spółka" oznaczają Dow Chemical Company i jej skonsolidowane filie. Więcej informacji o Dow można znaleźć na stronie www.dow.com .
8146177
1