aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Fasola o wielu obliczach

10 maja 2015
Pasztet, kotlety, roladę, pierogi a nawet tort – te wszystkie potrawy można zrobić z fasoli. Jest jednak jeden warunek, trzeba użyć najlepszego rodzaju tego warzywa, czyli fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Jest ona chroniona certyfikatem Unii Europejskiej.

Ambasadorką fasoli Piękny Jaś jest pani Janina Molek ze wsi Tropie. W tej maleńkiej miejscowości nad Dunajcem znajduje się niewielka rodzinna wytwórnia, w której powstają fasolowe przysmaki. Najsłynniejszym z nich jest wyrabiany ręcznie pasztet z fasoli Piękny Jaś, którego receptura oparta jest o wyłącznie naturalne, lokalne składniki.

Pasztet występuje w dwóch wersjach: fasolowy z leśnymi grzybami oraz fasolowy z marchewką. Znakomicie nadaje się do spożycia ze świeżym pieczywem oraz jako składnik sałatek i smaczna przekąska. Sztandarowy produkt Janiny Molek można kupić m.in. na Targu Pietruszkowym w Krakowie, a także tamtejszych sklepach i restauracjach promujących ekologiczną, lokalną żywność.

Pani Molek wspomina, że przyrządzania fasolowych potraw uczyła się od dzieciństwa, podglądając swoją babcię. Dziś potrafi z Pięknego Jasia zrobić praktycznie wszystko: pasztet, kotlety, roladę, pierogi na słodko i na ostro, a nawet tort. Część z nich to tradycyjne receptury, a część – jej autorskie przepisy.

Pani Janina ma na koncie wiele kulinarnych wyróżnień za wybitne dania na bazie Pięknego Jaśka. Zupę fasolową i wódkę z fasoli nagrodzono „Perłami Polagry" Międzynarodowych Targów Poznańskich. Z kolei pasztet z fasoli i leśnych grzybów otrzymał wyróżnienie w półfinale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Sączu.

Jednym z sekretów gospodyni z Tropia jest wstępne przygotowanie fasoli do dalszej obróbki. Jak przekonuje, warzywa tego nie powinno się moczyć - jest smaczniejsze i zdrowsze, jeśli fasolę gotujemy 2-3 godziny, trzykrotnie przerywając gotowanie poprzez dolewanie zimnej wody.

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca odmiany tycznej wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.

Rośnie w Dolinie Dunajca w Małopolsce - jednym z najcieplejszych terenów w Polsce. Występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne. Plantacje Pięknego Jasia wpisały się już na stałe w tamtejszy górski krajobraz, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Co roku, jesienią organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak „Święto Fasoli” w Zakliczynie i „Fasolowe Żniwa” w Gródku nad Dunajcem.Charakterystyczne cechy fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca doczekały się uznania Unii Europejskiej. W 2011 roku produkt ten został zarejestrowany jako chroniona nazwa pochodzenia. Uprawnienia do jej produkcji mogą otrzymać jedynie rolnicy uprawiający ją na obszarze 11 małopolskich gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat dąbrowski). (PAP Life)

 


POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę