Rzeczpospolita podała, że choć w II półroczu tempo wzrostu sprzedaży produktów spożywczych za granicę nieco wyhamowało, to i tak w całym 2013 r. będzie ona najwyższa w historii. Według danych Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, może wynieść 18,7 mld euro.
Zdaniem przedstawicieli Instytutu, Polska nadal wykorzystuje przewagi cenowe w eksporcie, głównie do krajów Unii Europejskiej, która jest największym rynkiem zbytu towarów żywnościowych i rolniczych.
Niestety, dynamika wzrostu eksportu może nieco wyhamować, w całym roku wyniesie 7-12 proc., wobec 14 proc. w pierwszym półroczu tego roku - szacuje Bank BGŻ. Powód? W ostatnich miesiącach znacznie obniżyły sie światowe ceny wielu istotnych surowców rolnych, co powoduje, że niższe są przeciętne ceny eksportu i tym samym jego łączna wartość. Ponadto, mniejszą skłonność do importu części produktów powoduje czarny PR wokół polskiej żywności.