EM to nazwa multibakteryjnego preparatu , którego możliwości zastosowania w rolnictwie są podobno prawie nieograniczone. Twórcą EM jest japonski botanik profesor Teruo Higa. Udało się mu po intensywnych badaniach połączyć ze sobą najważniejsze szczepy bakterii tlenowych i beztlenowych i na ich bazie opracować Efektywne Mikroorganizmy czyli EM.
Poprawiają one żyzność gleby, z odpadków kuchennych w bardzo krótkim czasie wytwarzają najlepszy kompost, usuwają pleśń i przykre zapachy i są pomocne w robieniu porządków w gospodarstwie domowym. Stosowane wewnętrznie służą neutralizowaniu wolnych rodników i w ten sposób ochronie komórek, wspomagają trawienie i przeciwdziałają nadkwaśności.
- Technologia EM została opracowana przeze mnie we wczesnych latach 80-tych. Ponieważ miałem bardzo negatywne doświadczenia w zakresie stosowania pestycydów podczas mojej pracy naukowej (jestem specjalistą w zakresie ogrodnictwa) szukałem innych opcji mających na celu ochronę roślin. Podczas eksperymentów z wykorzystaniem szczepów mikroorganizmów stosowanych w Japonii do produkcji przetworów spożywczych metodą fermentacji zupełnie przypadkowo natknąłem się na kombinację tych mikroorganizmów , która jak się wkrótce okazało miała bardzo osobliwe właściwości biochemiczne: była w stanie bardzo szybko rozkładać odpadki i ścieki organiczne nie wydzielając przy tym przykrego zapachu. Dalsze prace pozwoliły mi na zastosowanie tej mieszaniny do celów rolnych. Szczególnie w dziedzinie uprawy roślin, oraz hodowli zwierzęcej bez konieczności stosowania preparatów chemicznych. Pozwoliły one również na opracowanie metod utylizacji i recyklingu ścieków i odpadów. Sukces ten utorował drogę do zastosowanie Technologii EM w wielu innych dziedzinach – mówi Teruo Higi.
Obecnie Technologia EM jest stosowana w 140 krajach łącznie ze Stanami Zjednoczonymi. Preparat EM jest wykorzystywany na wszystkich kontynentach i wytwarzany w ponad 50 krajach z wykorzystaniem optymalnego zestawu mikroorganizmów dla danego ekosystemu.
Zasada działania preparatu jest bardzo prosta: istnieją 3 rodzaje mikroorganizmów, które możemy znaleźć pod każdą szerokością geograficzną, są to: bakterie kwasu mlekowego, bakterie fototroficzne (czyli takie, które wykorzystują do działania , metabolizmu i rozmnażania energię słoneczną i mechanizm fotosyntezy), oraz drożdże. Z dużym uproszczeniem można powiedzieć, że preparat EM składa się właśnie z tych 3 szczepów , oraz pożywki opartej na cukrze i zapewniającej niską wartość pH uzyskanej w ten sposób mieszaniny. Po wprowadzeniu tych mikroorganizmów do środowiska następuje ich szybkie rozmnożenie, co z kolei powoduje eliminację takich zjawisk jak gnicie, czy powstawanie przykrego zapachu.
- Naukowy model biochemicznego mechanizmu działania tej mieszaniny kultur znajduje się w fazie opracowania , ważne jest jednak, że preparat ten skutecznie działa , chociaż stale znajduje się w ogniu krytyki ze strony naukowców- tradycjonalistów – twierdzi profesor Higi.
Preparat ten jest stosowany na szeroką skalę zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. W Polsce zwolennikiem stosowania technologii EM jest Stowarzyszenie EkosystEM – Dziedzictwo Natury.
- Użytkownicy technologii EM oraz wszystkie podmioty używające i promujące rozwój autentycznych technologii tj. takich, które służą rozwojowi życia i zdrowa człowieka i nie szkodzą otaczającej go florze i faunie mogą być członkami Stowarzyszenia EkosystEM – Dziedzictwo Natury.
Z przedsięwzięć wspólnie tworzonych na bazie technologii EM właściciele podmiotów gospodarczych zobowiązują się do przekazywania rok rocznie na rzecz Stowarzyszenia 1% realizowanego obrotu. W Stowarzyszeniu powołany jest organ opiniodawczy Rada Naukowo-Programowa skupiająca zacne postaci polskiej nauki. Przewodniczy jej dr Stanisław Nowak. W ramach rady utworzone zostały komisje tematyczne, np. komisja ds. produkcji roślinnej, hodowli trzody czy też gospodarki ściekowo-osadowej.
Podmiotem, który w organizowanym Stowarzyszeniu inicjuje badania naukowe, gromadzi ich wyniki oraz je archiwizuje i udostępnia wiedzę o technologii EM jest Instytut Technologii Efektywnych Mikroorganizmów, którego dyrektorem jest Sławomir Gacka – mówi Stanisław Kolbusz, prezes stowarzyszenia. Ekosystem – Dziedzictwo Natury
Jednym z celów działalności stowarzyszenia jest realizacja projektu EKOPOLSKA. Jest to ogólnopolski projekt produkcji zdrowej żywności na bazie powtarzalnych projektów gospodarstw ekologicznych. Zdaniem Stanisława Kolbusza projekt możliwy jest do zrealizowania tylko w przypadku wykorzystania technologii EM. Wymagane jest przekwalifikowanie przynajmniej kilkunastu tysięcy gospodarstw na gospodarstwa ekologiczne. Inwestycja na poziomie 200zł/ha użytków rolnych, ok. 7zł/tucznika, ok. 0,15zł/sztukę drobiu, ok. 40zł/szt. bydła to wystarczające kwoty do utrzymania wyników produkcyjnych na wysokim poziomie. Korzyści płynące z zastosowania technologii EM w ramach projektu to przede wszystkim wyeliminowanie lub ograniczenie nawożenia nawozami sztucznymi i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. Utrzymanie lub zwiększenie wysokości osiąganych plonów, zdecydowana poprawa jakości ziemiopłodów i ich parametrów przechowalniczych oraz poprawa struktury gleby i jej potencjałów. Ponadto lepsza ekonomika produkcji i możliwość produkcji zdrowej żywności w cenach konkurencyjnych do uzyskiwanych w konwencjonalnych metodach.