OPOLAGRA_2025

Drogi cukier nie pokrzepi

2 kwietnia 2004

Wprowadzenie w Polsce systemu interwencji cenowych i kwot funkcjonujących w ramach Wspólnej Polityki Rolnej w UE spowoduje gwałtowny wzrost cen cukru o ok. 60 proc., redukując w ten sposób konkurencyjność Polski. Będzie to miało negatywne konsekwencje dla producentów wyrobów czekoladowych i cukierniczych – twierdzi Marek Przeździak, sekretarz generalny zrzeszenia Polbisco.

Podjęta przez komitet zarządzający rynkiem cukru w UE decyzja wprowadza kary dla każdej firmy złapanej z „nadmierną” ilością zmagazynowanego cukru. – Można zrozumieć działania mające na celu zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu zapasów i spekulacjom, jednakże naszym zdaniem prawdziwą przyczyną tej regulacji jest niemożliwa do zaakceptowania, wspierana przez UE, polityka cenowa. Jest to szczególnie widoczne, jeśli uwzględnić niejasne kryteria i zasady karania oraz fakt, że definicja „nadmiernej” ilości nie uwzględnia normalnego funkcjonowania firm produkujących słodycze – twierdzi Marek Przeździak.

Branża cukiernicza jest obecnie jednym z najlepiej funkcjonujących i najbardziej konkurencyjnych sektorów gospodarki. Od kilku lat notuje systematyczny wzrost sprzedaży i eksportu. – W najbliższym czasie zostaniemy jednak powaleni na kolana przez reżim cukrowy Unii Europejskiej – mówi Marek Przeździak.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco zrzesza 29 firm, które łącznie sprzedają 80 proc. słodyczy na polskim rynku.


POWIĄZANE

Uroczystość odbyła się w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie w obecnośc...

W świecie napięć geopolitycznych, cyfrowych walut i rosnącej niepewności, decyzj...

Wczoraj tj. 11.06.2025 roku przed budynkiem ministerstwa rolnictwa odbyła się ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę