Wprowadzenie w Polsce systemu interwencji cenowych i kwot funkcjonujących w ramach Wspólnej Polityki Rolnej w UE spowoduje gwałtowny wzrost cen cukru o ok. 60 proc., redukując w ten sposób konkurencyjność Polski. Będzie to miało negatywne konsekwencje dla producentów wyrobów czekoladowych i cukierniczych – twierdzi Marek Przeździak, sekretarz generalny zrzeszenia Polbisco.
Podjęta przez komitet zarządzający rynkiem cukru w UE decyzja wprowadza kary dla każdej firmy złapanej z „nadmierną” ilością zmagazynowanego cukru. – Można zrozumieć działania mające na celu zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu zapasów i spekulacjom, jednakże naszym zdaniem prawdziwą przyczyną tej regulacji jest niemożliwa do zaakceptowania, wspierana przez UE, polityka cenowa. Jest to szczególnie widoczne, jeśli uwzględnić niejasne kryteria i zasady karania oraz fakt, że definicja „nadmiernej” ilości nie uwzględnia normalnego funkcjonowania firm produkujących słodycze – twierdzi Marek Przeździak.
Branża cukiernicza jest obecnie jednym z najlepiej funkcjonujących i najbardziej konkurencyjnych sektorów gospodarki. Od kilku lat notuje systematyczny wzrost sprzedaży i eksportu. – W najbliższym czasie zostaniemy jednak powaleni na kolana przez reżim cukrowy Unii Europejskiej – mówi Marek Przeździak.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco zrzesza 29 firm, które łącznie sprzedają 80 proc. słodyczy na polskim rynku.