Biojodis to płynny organiczny preparat poprawiający właściwości gleby, który ułatwia rośliną przyswajanie składników mineralnych. Produkowany jest na bazie ekstraktu biohumusu płynnego, ulepszonego biologicznie aktywnym jodem z biotransformatorami i mikroelementami.
Biologicznie aktywny jod działa w nim jako swoisty sterylizator i katalizator, albowiem jod wchodzi w skład sekwencji białkowych tyrozyny, pochodnej aminokwasów. Aminokwasy są ważnym składnikiem białek roślinnych. Brak jednego z aminokwasów prowadzi do zaburzeń w czynnościach życiowych roślin, powodując trudności w przyswajaniu składników odżywczych .
Biojodis we wrześniu 2004 r. certyfikat uprawniający do szerokiego zastosowania w uprawach rolniczych na terenie UE nr. rej. 041058P. Natomiast w lipcu 2005 Biojodis uzyskał świadectwo kwalifikacyjne Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach zezwalające do stosowania w rolnictwie pod numerem NE/34/2005.
Aktywny Biojodis wzmacnia system immunologiczny rośliny i pomaga w ochronie przed chorobami, oraz wpływa na rozwój systemu korzeniowego, przez co roślina staje się bardziej odporna na nieprzyjazne warunki atmosferyczne. Intensywny wzrost roślin uprawnych pozwala wygrać konkurencję z chwastami, przez co można zmniejszyć dawki herbicydów o 20%. Bakteriocydyniczne i sterylizujące właściwości bioaktywnego jodu pomagają przekształcić i wspomóc fungicydy. Dzięki temu można zmniejszyć o 20% dawki fungicydów, jednocześnie nie zmniejszy się ich skuteczności. Biojodis ze względu na swoją budowę biochemiczną, bardzo zbliżoną do składu obornika, jest szybko przyswajalny przez rośliny, a efekty widoczne są już po 7-10 dniach od zastosowania . Preparat szczególnie dobre efekty przyniósł w produkcji brokułu, kalafiora, cebuli, buraczków, marchwi, ziemniakach, zbóż, kukurydzy, rzepaku, buraków cukrowych, pomidorach, ogórkach, sadach jabłoniowych , wiśniowych, truskawkach, gdzie zwiększyły się plony do 15-20%, a przypadku roślin strączkowych o 40%, słonecznika i rzepaku 25%, pomidorów o 20%.