biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Cukier dzieli

5 stycznia 2016
Zostawcie cukier w magazynach - apelują do Komisji Europejskiej producenci żywności i napojów. Bruksela chce zwiększenia eksportu cukru pozakwotowego, ale przetwórcy woleliby wykorzystać ten surowiec do produkcji.

„Budujmy zapasy cukru w Europie, bo sytuacja na rynku jest coraz bardziej napięta” - zgodnym chórem mówi europejska branża spożywcza. Z kolei w planach Komisji Europejskiej jest zwiększenie eksportu pozakwotowego cukru o 350 tysięcy ton. Ostatecznej decyzji jeszcze nie ma, dlatego producenci żywności i napojów uważają, że lepszym rozwiązaniem byłoby dopuszczenie tego cukru do obrotu w sektorze spożywczym. Wymagałoby to jednak zmiany unijnych przepisów, bo prawo wspólnotowe mówi, że surowiec wyprodukowany ponad przyznane kwoty, musi trafić na rynki trzecie, do producentów bioetanolu, lub na poczet produkcji w kolejnym sezonie. Według najnowszych szacunków w obecnym roku kwotowym, europejskie cukrownie wyprodukują prawie 3 miliony ton surowca więcej, niż przyznane limity. Tymczasem na światowych rynkach notowania cukru systematycznie rosną. Za tonę białego trzeba już zapłacić prawie 770 dolarów.

    
----------------------
    

Zawrotne ceny osiągają w Hiszpanii węgorze, a podaż jest znikoma. Przed rokiem wprowadzono restrykcyjne przepisy związane z odławianiem tego gatunku. Narybek można teraz pozyskiwać tylko przez 5 miesięcy w roku i nie dłużej niż 14 dni w każdym miesiącu. Efekt, to dwa razy wyższe ceny i niezadowoleni rybacy, którzy wykorzystują każdą godzinę przyznanej im licencji.

Pablo, rybak - „To pierwsze podejście, złowiłem kilka, ale jestem zmęczony tym wyczekiwaniem”.

rybak - „Stracimy prace, to pewne”.

Ale ekolodzy popierają zakaz.

Jose Luis Garcia - WWF Adena - „Rybacy używają sieci o bardzo małych oczkach i łowią nie tylko węgorze, ale też inne gatunki i niszczą bioróżnorodność”.

Węgorze wzięto pod ochronę, bo to gatunek bliski wyginięciu. Jeszcze 30 lat temu w Andaluzji każdego sezonu pozyskiwano aż 40 tysięcy kilogramów narybku.

    
--------------------
    

Holenderska hodowla bez defektów. Tamtejsi hodowcy mają możliwość wczesnego wykrywania genetycznych wad u byków. Mogą przebadać nawet bardzo młode sztuki, a to cenna wiedza przy planowaniu rozrodu stada. Wystarczy, że prześlą do krajowej organizacji zdrowia zwierząt próbkę sierści lub krwi zwierzęcia, a otrzymają wynik testu na 6 najczęściej występujących u bydła schorzeń genetycznych. Takie badanie to koszt 84 euro.


POWIĄZANE

YouGov: w pierwszym kwartale 2025 roku Polacy wydali blisko 10 mld zł na mięso i...

Globalna transformacja energetyczna nie może ominąć Polski Odnawialne źródła ene...

Stanowcze ostrzeżenie Carmen Crespo Díaz Reagując na propozycję Komisji w sprawi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę