Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co z majątkiem cukrowni

30 marca 2009
Reforma rynku cukru wymusiła zamknięcie wielu cukrowni. Po wyłączonych z produkcji zakładach zostały maszyny, budynki, place. Co stanie się z tym majątkiem. Niestety w wielu wypadkach nie wiadomo.

Po wyłączanych z produkcji cukrowniach zostają place, budynki, maszyny i ludzie. Ci ostatni najczęściej mają kłopoty ze znalezieniem nowej pracy gdyż albo są specjalistami od produkcji cukru, albo robotnikami o bardzo niskim wykształceniu, którzy na długo zasilą szeregi bezrobotnych.

Z urządzeniami likwidowanej cukrowni sprawa jest stosunkowo prosta. W większości, po pocięciu, trafiają na złom.

Jeżeli cukrownia posadowiona była na terenach miejskich, grunty po niej natychmiast stają się atrakcyjnym terenem inwestycyjnym. Tak na przykład jest w przypadku zlikwidowanej Cukrowni Lublin.

Sprawy znacznie się komplikują – a tak jest w większości przypadków - gdy zakład znajdował się w małej miejscowości.

Po wygaszeniu produkcji, opustoszałe budynki niszczeją. Nie ma chętnych do ich kupienia czy wydzierżawienia. Bardzo często są rozkradane i dewastowane.

Na wielkich placach, na których składowane były buraki najczęściej hula wiatr. Czasami ktoś handluje tam węglem czy nawozami sztucznymi. Jednak jest to działalność nieproporcjonalnie mała do powierzchni, na której jest prowadzona. W ten sposób majątek wielkiej wartości dekapitalizuje się.

Czy jest wyjście z tej sytuacji? Najprostsze to znaleźć inwestora, który zakład kupi w całości, dobrze zapłaci i w jego miejscu uruchomi działalność gospodarczą, dającą pracę zwolnionym z cukrowni. Ale obecnie, praktycznie, jest to rozwiązanie z pogranicza fantazji.

Dużo poważniej wyglądają plany wykorzystania nieruchomości po byłych cukrowniach i części ich maszyn do produkcji bioetanolu. Takie rozwiązanie jest skutecznie stosowane na przykład w Niemczech.

W naszym kraju, poważne prace studyjne, nad zagospodarowaniem niektórych zamkniętych cukrowni do wytwarzania energii z biomasy, prowadzi Polska Grupa Energetyczna. Jednak na razie o konkretnych realizacjach pomysłu jeszcze nie słychać.

Co więc robić z zamkniętymi cukrowniami? Szczególnie, że upływający czas skutecznie obniża ich rynkową wartość.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę