W sezonie 2010/2011 (sezon produkcyjny listopad/październik) prognozowane zbiory owoców cytrusowych w Chinach oszacowano łącznie na 23 mln ton, czyli o 8 proc. mniej niż w poprzednim sezonie, kiedy wolumen produkcji przekroczył 25 mln ton - informuje FAMMU/ FAPA na podstawie FAS USDA.
W zbiorach cytrusów w Chinach przede wszystkim dominują mandarynki z tegosezonową prognozą produkcji na poziomie około
12,5 mln ton. Na drugim miejscu pod względem struktury produkcyjnej znalazły się pomarańcze ze zbiorami prognozowanymi na około 5,5 mln ton oraz kolejno grapefruity z wynikiem ponad 2,6 mln ton oraz nieznaczna w porównaniu do łącznych zbiorów produkcja cytryn, która powinna wynieść jedynie 250 tys. ton.
Znakomita większość zbieranych w Chinach owoców cytrusowych jest kierowane na lokalny rynek do bezpośredniej konsumpcji - w przypadku mandarynek w bieżącym sezonie krajowe spożycie oszacowano na około 11,5 mln ton, w przypadku pomarańczy na 5,3 mln ton, a dla grapefruitów około 2,5 mln ton.
Pozostałe ilości cytrusów kierowane są przeważnie do eksportu, za wyjątkiem mandarynek, które w wielkości 450,0-500,0 tys. ton corocznie kierowane są do przetwórstwa, a dokładnie mówiąc do puszkowania.
Wolumen eksportu pomarańczy w sezonie 2010/2011 wyniesie prawdopodobnie 140 tys. ton, mandarynek 640 tys. ton, a grapefruitów 110 tys. ton.