biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Chiny importują więcej wołowiny

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że - jak wynika z informacji podanych przez Agra Europe - rośnie zapotrzebowanie na mięso wołowe w Chinach. Znaczny wzrost importu zanotowano już w drugiej połowie 2012 r., co spowodowało, że łączny wolumen przywozu na koniec roku wyniósł 60 tys. ton.
Ten zwyżkowy trend był również widoczny w pierwszych dwóch miesiącach 2013 r., kiedy to Chiny zaimportowały aż siedmiokrotnie więcej mięsa wołowego, tj. 28 tys. t, niż w analogicznym okresie rok temu. Taki wzrost jest spowodowany przejmowaniem przez chińską klasę średnią nawyków żywieniowych z Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych, gdzie konsumpcja mięsa wołowego jest na wysokim poziomie. W Europie Zachodniej, według danych Komisji Europejskiej w 2012 r. wyniosła ona ok. 15,6 kg/osobę na rok. Jeśli ta obserwowana w ostatnich miesiącach tendencja się utrzyma, Chiny stałyby się bardzo ważnym importerem mięsa wołowego na świecie.
Ten nagły wzrost popytu został szybko dostrzeżony przez producentów z Australii i Urugwaju, którzy zajęli już mocną pozycję na tym rynku. Według danych Chińskiego Urzędu Celnego w pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. Australia dostarczyła ok. 45% importowanego mięsa wołowego (świeżego, schłodzonego i mrożonego), z kolei Urugwaj ok. 30%. Na rynek chiński próbują również wejść producenci z Nowej Zelandii, Kanady i Argentyny.



POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę