Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny żywności najwyżej w historii, będzie jeszcze gorzej

5 stycznia 2016

Ceny żywności są na najwyższym poziomie w historii - alarmuje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). I to wcale nie koniec podwyżek - ostrzega.

Z opublikowanego indeksu FAO wynika, że ceny koszyka żywności wzrosły siódmy miesiąc z rzędu, osiągając najwyższy poziom od momentu, kiedy FAO w 1990 roku zaczęło publikować wyniki takich badań. W styczniu wskaźnik wyniósł 231 punktów. To o 3,4 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.

- Nowe dane pokazują, iż presja na wzrost cen produktów żywnościowych na świecie nie ustępuje - komentuje Abdolreza Abbassian, ekonomista FAO. - W następnych miesiącach ten wskaźnik wzrośnie lub będzie się utrzymywał na obecnym poziomie.

Jak podkreśla, wysokie ceny są problemem dla krajów o niskich dochodach, cierpiących na deficyt żywności, zmuszonych ją importować. W takich krajach gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swych dochodów na zakup jedzenia.

Indeks FAO opiera się na badaniu cen czterech rodzajów mięsa, pięciu rodzajów produktów mlecznych, zbóż, a także jedenastu różnych olejów.

Z danych organizacji w górę poszły ceny wszystkich produktów poza mięsem. Zdecydowanie największy wzrost odnotował cukier.

- Powodem jest radykalne zmniejszenie podaży na światowych rynkach - mówi w rozmowie z WP Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak tłumaczy ekspert, wpływ na tę sytuację mają zmiany klimatyczne. - W tych krajach, które uprawiają trzcinę cukrową, głównie w monokulturze, czynniki klimatyczne odgrywają bardzo dużą rolę.

Piotr Szajner dodaje, że swoje zrobiły też unijne reformy.
Doprowadzając do zmniejszenia produkcji o 6 mln ton, Bruksela twierdziła, że cukier na świecie jest tani... Innymi elementami wpływającymi na cukier jest produkcja alkoholu etylowego z soku gęstego z trzciny cukrowej zamiast cukru. Alkohol ten służy jako alternatywne źródło energii.

Ale to nie wszystko. - Nie można wykluczyć, że na rynku są też obecni spekulanci - powiedział Szajner.

Podobnego zdania jest minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. W rozmowie z Radiem Podlasie przekonywał, że wzrost cen żywności na przełomie roku był wynikiem działań spekulacyjnych na rynkach światowych. Zdaniem ministra w drugiej połowie roku powinniśmy obserwować spadek cen surowców rolnych, co nie oznacza jednak, że będą spadać ceny żywności.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę