Ceny żywności na świecie będą rosły, skorzystają na tym rolnicy
5 stycznia 2016
Jak podaje portal rp.pl, konsumenci będą musieli pogodzić się z tym, że ceny żywności będą rosły. W latach 2011 - 2020 będą szybko drożeć produkty rolne, niektóre nawet o 65 proc.
Według portalu, ceny mają najmocniej rosnąć w Azji i Europie Środkowej. Z raportu OECD i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że w dekadzie, która się właśnie zaczęła, czeka nas fala podwyżek o większej skali niż w latach 2001 - 2010. O ponad 30 proc. w porównaniu z poprzednią dekadą zdrożeje mięso, a średnio o niemal jedną trzecią zboża.
Tegoroczny wzrost cen żywności wynika ze złej pogody oraz z wyjątkowej aktywności spekulantów na rynkach surowcowych. To dlatego w ciągu roku żywność na świecie podrożała aż o 40 proc.
Autorzy raportu ostrzegają, że nie uda się szybko odbudować zapasów, które były sprzedawane przez rządy dążące do obniżenia cen.
Rośnie także popyt na żywność, zwłaszcza w tych regionach, które były tradycyjnie biedne: Europie Środkowej i Wschodniej, Azji oraz części krajów Ameryki Łacińskiej.
Coraz wyższe ceny żywności i produktów rolnych powinny się przełożyć na wzrost dochodów rolników, także w Polsce. To właśnie głównie podwyżki sprawiły, że w 2011 r. o 11 proc., do ponad 17 tys. zł na osobę, wzrosły dochody naszych rolników - ustalił FADN (europejski system zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych)