Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

14 listopada 2008
Praktycznie zerowy import i zupełny zastój na krajowym rynku – tak w ostatnich dniach wygląda sytuacja na rynku wieprzowiny. Powód? Bardzo wysokie cen. Wszystkiemu winien jest kurs euro, którego wahania nie pozwalają na przewidzenie ceny końcowej produktu. Zakłady nie chcą kupować importowanego towaru, a firmy importowe praktycznie zaprzestały przywozu mięsa.

Handlowcy są zaniepokojeni takim przestojem, bo już powinny ruszać zakupy pod świąteczną produkcję. Jeśli popyt nadal będzie tak słaby, a euro drogie, to zakłady zużyją większą część zmagazynowanego surowca i przed świętami ceny krajowego towaru nie tylko wzrosną, ale poszybują w górę – ostrzegają maklerzy.

A na rynku już nie jest wesoło. Wieprzowina drożeje, a wszyscy narzekają na brak zamówień i sprzedaży. Rolnicy nie mają komu sprzedawać świń, a zakłady mięsne nie potrzebują praktycznie żadnych elementów. Jeśli przetwórcy już coś kupują, to półtusze i to im w zupełności wystarcza.

Półtusze wieprzowe – giełdy towarowe
oferty sprzedaży     zł/kg
klasa R        5,80 – 6,40
klasa E i U    6,00 – 6,85

Problemem jest teraz cena w jakiej kupują towar i możliwość sprzedaży własnych produktów. Kilogram półtusz w klasie E czy U to koszt prawie 7 złotych. W porównaniu z końcówką września ceny na giełdach zdecydowanie wyższe i wciąż rosną.

Wieprzowina – giełdy towarowe
oferty sprzedaży    zł/kg
mięsa z kością
łopatka     5,60 – 6,50
karkówka    7,00 – 10,90
schab        9,50 – 13,10

mięsa bez kości
łopatka     7,50 – 9,90
karkówka     8,00 – 12,50
schab        11,80 – 16,80

Za kilogram karkówki z kością jeszcze półtora miesiąca temu trzeba było zapłacić około 7 złotych, dzisiaj prawie 11. Tak wysokie stawki elementów wieprzowych giełdy odnotowywały ostatni raz w sierpniu cztery lata temu. Jeszcze mniej ciekawie przedstawia się sytuacja elementów typowo produkcyjnych.

Wieprzowina – giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
podgardle        2,80 – 6,00
tłuszcz miękki        3,30 – 4,00
słonina            3,80 – 6,60
tłuszcz twardy        4,50 – 5,80
boczek bez kości    5,90 – 9,50
boczek z kością        5,80 – 8,00

Zapasy boczków, podgardli czy słoniny jeszcze w zeszłym miesiącu wyjechały na wschód i dzisiaj magazyny świecą pustkami. Krajowe zakłady też nie mają własnych zapasów, a to wróży spore podwyżki tych mięs przed świąteczną produkcją.


POWIĄZANE

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę