Kolejny tydzień na rynku wieprzowiny bez dobrych informacji dla hodowców. Większość zakładów nie wprowadza zmian w cennikach już od początku października. Te nieliczne które przed pierwszym listopada zdecydowały się na nieśmiałe podwyżki, dziś znów wróciły do starych poziomów.
I jak mówią przetwórcy przez najbliższe tygodnie nie ma co liczyć na podwyżki, bo popyt na mięso jest mały, a obecny kurs euro znów pozwala na opłacalny import żywca z zachodu.
Importowane świnie, przywożone bezpośrednio do zakładów kosztują w klasyfikacji poubojowej 5 złotych 70 groszy. To nieco drożej niż krajowe, ale jak zapewniają przetwórcy to towar najwyższej jakości głównie klasa E, a dostawy odpowiednich ilości są zagwarantowane.
tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 5,49 – 5,70
E 5,40 – 5,54
U 5,20 – 5,33
R 4,90 – 5,13
O 4,29 – 4,84
P 3,65 - 4,70
Co na krajowym podwórku nie zawsze się udaje. Część firm aby zachęcić rolników do rozliczania się według klasyfikacji mięsności, obniża ceny w punktach skupu, nie korygując cenników poubojowych. Teraz najczęściej obowiązujące stawki za wagę żywą to 4 - 4 złote 20 groszy za kilogram. W klasyfikacji poubojowej do 6 złotych za klasę „S” mogą zbliżyć się tylko grupy producenckie i najwięksi dostawcy. Resztę obowiązuje cena około 5 i pół złotego za kilogram. Na targowiskach ceny prosiąt najczęściej wahają się do 200 do 300 złotych za parę. Choć zdarzają się i ceny dochodzące do 400 złotych.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 160 - 400
woj. kujawsko-pomorskie 200 - 270
woj. świętokrzyskie 200 - 300
woj. łódzkie 200 – 380
woj. mazowieckie 210 - 320
woj. pomorskie 240 – 260
woj. opolskie 240 – 300
woj. małopolskie 280 – 330