Trudno przewidzieć, kiedy zakaz importu wieprzowiny z UE zostanie zniesiony, ponieważ strona rosyjska odmawia przyjęcia wiążącego harmonogramu - poinformował w odpowiedzi na interpelację europosła Konrada Szymańskiego (PiS) komisarz UE ds. zdrowia Tonio Borg.
29 stycznia Rosja zażądała od Unii Europejskiej, aby nie certyfikowała wieprzowiny wysyłanej do Rosji, co oznacza w praktyce wprowadzenie przez Moskwę zakazu importu takiego mięsa. Powodem było wykrycie na Litwie dwóch ognisk afrykańskiego pomoru świń u dzików. W lutym dwa przypadki ASF u dzików blisko granicy z Białorusią stwierdzono również w Polsce.
Komisja Europejska stara się przekonać Rosję, by nie sprowadzała mięsa tylko z regionów zainfekowanych ASF. "W ciągu ostatnich kilku tygodni udostępniono rosyjskim władzom dużo informacji, które w wystarczającym stopniu potwierdzają, że wywóz (wieprzowiny) z obszarów UE, których nie dotyczą ograniczenia (związane z przypadkami ASF), jakimi objęto określone terytoria na Litwie i w Polsce, jest bezpieczny w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń" - poinformował w odpowiedzi na interpelację komisarz.
Dodał, że Rosja wyraziła zgodę na rozpatrzenie wniosku UE dotyczącego tzw. regionalizacji. "Obecnie odbywają się dodatkowe spotkania o charakterze technicznym, których celem jest uzyskanie zgody Rosji na wznowienie handlu zgodnie z jej zobowiązaniami międzynarodowymi" - podkreślił Borg.
"Niestety trudno przewidzieć, kiedy zakaz zostanie zniesiony, ponieważ strona rosyjska odmawia przyjęcia wiążącego harmonogramu" - zaznaczył.
Borg zapewnił, że Komisja dokłada "wszelkich starań na wszystkich możliwych szczeblach", by chronić interesy unijnych producentów wieprzowiny ze wszystkich państw członkowskich. "Możliwe jest również zastosowanie procedury rozstrzygania sporów Światowej Organizacji Handlu (WTO)" - podsumowuje Borg.
Jak donosiły media, za wschodnią granicę przez Polskę, mimo embarga, wysyłane były w marcu zwierzęta z Austrii i Danii. Eksporterzy mieli dopisywać na unijnych certyfikatach, że zwierzęta nie pochodzą z Polski i Litwy.
Do Rosji trafia jedna czwarta unijnego eksportu wieprzowiny, czyli rocznie ok. 700 tys. ton mięsa o wartości ok. 1,4 mld euro. Największymi eksporterami wieprzowiny do Rosji w 2012 r. były kolejno: Niemcy, Hiszpania, Dania, Francja, Holandia i Polska. Wartość polskiego eksportu mięsa wieprzowego na rosyjski rynek w 2012 r. wyniosła 43,5 mln euro, a w ciągu 11 miesięcy 2013 r. 90,9 mln euro.
9482114
1