Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bio -Innowacja Produktowa Roku

5 stycznia 2016
Firmy DuPont i Procter & Gamble (P&G) wspólnie zostały nagrodzone „Sustainable Bio Award” w kategorii  Bio-Innowacja Produktowa Roku. Podczas ostatniej edycji World Bio Markets Conference (Światowej Konferencji Bio-Rynków) w Amsterdamie obie firmy zostały docenione za pionierskie prace, których celem było osiągnięcie tego, co wcześniej było niemożliwe: skuteczności prania, osiąganej dzięki wysokim temperaturom pomimo prania w zimnej wodzie. DuPont i P&G otrzymały nagrodę na 9. dorocznej konferencji World Bio Markets.
 Impreza zgromadziła ekspertów akademickich, przemysłowych i politycznych, w celu zapewnienia kompleksowego spojrzenia na możliwości biogospodarek, w tym rynki końcowych użytkowników paliw odnawialnych, biochemikaliów i bioproduktów.
Ta współpraca przyniosła zarówno firmie DuPont, światowemu liderowi w dziedzinie nauki i innowacji, oraz firmie  P&G, światowemu liderowi produktów konsumenckich, możliwość rozwijania nowej generacji technologii czyszczenia. Firma DuPont zastosowała bezprecedensowy proces naukowy, aby stworzyć nową technologię enzymu, która zapewnia lepszą moc czyszczenia w niskich temperaturach prania. Dzięki tej nowatorskiej metodzie odkryto optymalny enzym z klasy proteaz, którego wydajność w temperaturze 15,5°C odpowiada tej, którą produkty poprzedniej generacji osiągały w temperaturze 32°C. Ta nowa proteaza poprawia wydajność prania w zimnej wodzie, umożliwiając konsumentom zmniejszenie zużycia energii, dzięki możliwości skutecznego prania w niższych temperaturach. Konieczność podgrzania wody do wyższej temperatury jest bowiem najbardziej energochłonnym aspektem prania ubrań. Naukowcy z obu firm współpracowali nad włączeniem proteazy w skład ciekłych detergentów P&G, które są sprzedawane na całym świecie.
Nowy produkt umożliwia znaczne korzyści środowiskowe dla przemysłu detergentów. Na przykład w samych Stanach Zjednoczonych rocznie pierze się około 45 mld ładunków, co generuje około 40 mln ton emisji dwutlenku węgla (CO2). Jeśli wszystkie z nich zostałyby przeprowadzone w zimnej wodzie, to oszczędność energii z ogrzewania wody zmniejszyłaby emisję CO2 o 32,3 mln ton – równowartość rocznego zużycia energii elektrycznej przez 3,7 mln amerykańskich domów. Dla konsumentów oznacza to niższe rachunki za energię i większe oszczędności.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę