A_BIO_AGRO_950

Będzie rosła światowa produkcja wołowiny

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że według raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,1 mln ton, co oznacza, że będzie o 0,9 proc. większa w stosunku do 2012 r.
W br. więcej wołowiny wyprodukują kraje południowoamerykańskie (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj). Produkcja w Brazylii osiągnie poziom 9,5 mln ton, co będzie możliwe przede wszystkim dzięki dobrym warunkom pastwiskowym oraz silnemu popytowi, który płynie z rynków zagranicznych. W Azji dalszy wzrost produkcji odnotują Indie (+9,8 proc.), a także Wietnam oraz Korea Południowa. W Chinach produkcja wyniesie 6,5 mln, tj. będzie podobna do poziomu z poprzednich trzech lat.

W Afryce, niewiele więcej wołowiny niż przed rokiem wyprodukuje Egipt. Wzrośnie także nieznacznie produkcja tego gatunku mięsa w RPA. W 2013 r. produkcja wołowiny w Stanach Zjednoczonych może obniżyć się o 3,1 proc. do 11,5 mln ton. Będzie to wynik redukcji liczby ubojów bydła. Spadku produkcji wołowiny można także oczekiwać w Kanadzie. W krajach Unii Europejskiej produkcja obniży się o 0,5 proc. do 7,6 mln ton. Dynamika spadku produkcji w tych krajach będzie jednak mniejsza niż w 2012 r., kiedy to wynosiła 4 proc. W Oceanii wzrost ubojów bydła przyczyni się do zwyżki produkcji wołowiny zarówno w Australii, jak i w Nowej Zelandii.

W 2013 r. zwiększy się także produkcja tego gatunku mięsa w Rosji, natomiast w Japonii pozostanie na relatywnie niezmienionym poziomie 0,5 mln ton. W 2013 r. do światowego handlu trafi 8,6 mln ton mięsa wołowego, tj. o 4,6 proc. więcej niż w 2012 r. Braki podażowe na wielu rynkach świata będą głównym motorem napędowym handlu.  

Wzrośnie import tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych (+15 proc.) oraz Kanady, który zrekompensuje luki podażowe na tych rynkach. Import wołowiny do Chin zwiększy się aż o 24 proc. w porównaniu z 2012 r. Będzie to wynik po części przestawienia się niektórych konsumentów z drobiu na inne gatunki mięsa w związku z epidemią ptasiej grypy. Więcej wołowiny sprowadzą także Japonia (+5 proc.), Malezja, oraz Wietnam, mniej zaś Korea Południowa (-8,3 proc.). Mniej wołowiny zaimportuje Rosja (-0,6 proc.) ze względu na wzrost podaży krajowej produkcji. Import do krajów Unii Europejskiej pozostanie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. W 2013 r. więcej wołowiny wyeksportują Brazylijczycy oraz Australijczycy, odpowiednio o 6,3 proc. oraz 4,1 proc.

Eksport ze Stanów Zjednoczonych obniży się o 1,8 proc. Zwiększy się za to sprzedaż wołowiny z Nowej Zelandii, Urugwaju, Paragwaju, Meksyku oraz Argentyny. Mniej wołowiny wyeksportują zaś kraje Unii Europejskiej oraz Kanada. W 2013 r. Indie mogą wyeksportować 1,6 mln ton mięsa wołowego (przede wszystkim z wołów) tj. o 15 proc. więcej niż w 2012 r. Eksport ten trafi głównie do krajów azjatyckich (Wietnamu i Malezji), a także do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę