Żywność sprowadzana z Japonii do Unii Europejskiej będzie kontrolowana według zaostrzonych norm dotyczących poziomu radioaktywności. Tak zdecydowali eksperci do spraw żywienia i zdrowia zwierząt z 27 krajów na spotkaniu w Brukseli. Jest to związane z uszkodzeniami elektrowni atomowej w Fukushimie po trzęsieniu ziemi, które w marcu nawiedziło Japonię.
Decyzję unijnych ekspertów zapowiadał już przed kilkoma dniami przewodniczący Komisji Europejskiej. Jose Barroso mówił, że unijne normy dotyczące poziomu radioaktywności, które zostały wprowadzone po katastrofie w Czarnobylu, teraz powinny być zmienione. „Zdecydowaliśmy tymczasowo przyjąć dopuszczalne limity obowiązujące w Japonii, co oznacza podwyższenie standardów" - powiedział szef Komisji. To ostateczna decyzja unijnych ekspertów i wraz z nią, zaostrzone normy zaczynają obowiązywać. Ujednolicony zostaje tym samym system kontroli żywności w Japonii i na terenie Wspólnoty.
Bruksela już wcześniej zalecała krajom członkowskim ściślejsze kontrole żywności i pasz z japońskich regionów wokół elektrowni atomowej w Fukushimie. Wymusiła też na władzach w Tokio wprowadzenie certyfikatów głównie dla ryb eksportowanych do Unii Europejskiej. Specjalne zaświadczenia otrzymują tylko te, które pochodzą z regionów gdzie poziom promieniowania jest w normie.