Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Amerykański drób zaleje rynek UE?

19 maja 2010
Stanowisko Biuro Przedstawiciela USA ds. Handlu, wyrażone w kwietniu br., które polega na spełnieniu przez stronę amerykańską rosyjskich wymogów w imporcie mięsa drobiowego, może utorować również drogę zwiększonemu dostępowi do rynku unijnego - donosi FAMMU/FAPA.
UE zablokowała import drobiu z USA w 1997 r. z podobnych przyczyn co Rosjanie na początku tego roku - w wyniku stosowania przez Amerykanów chloru jako substancji odkażającej mięso.
Przed 1997 r. eksport z USA mięsa kurcząt brojlerów i indyków do 15 państw tworzących ówczesną Unię wynosił ok. 32 tys. ton rocznie o wartości 44,4 mln USD (33 mln EUR). W obecnej UE-27, szacowana utrata zysków po zablokowaniu rynku Wspólnotowego wynosi 200-300 mln USD (148-222 mln EUR) rocznie. W maju 2007 r., po kolejnym rozszerzeniu, UE udostępniła Amerykanom kontyngent importowy o obniżonej stawce celnej w wysokości 16 665 ton - w celu rekompensaty strat.
Jeśli, zgodnie z zapowiedzią, USA zaprzestaną stosowania chloru w produkcji drobiu przeznaczonego na eksport, nic nie będzie stało już na przeszkodzie, aby UE wznowiła import z tego kierunku. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. Amerykanie wyeksportowali jedynie 417 tys. ton mięsa brojlerów - o 21 proc. mniej niż przed rokiem.
Wysyłki do Rosji i Chin obniżyły się o ok. 70 proc. Wzrosły natomiast znacząco dostawy do Hongkongu. W lutym br. eksport do tego kraju wyniósł 16,3 tys. ton i był trzykrotnie wyższy niż rok temu, a zarazem najwyższy od lutego 2003 r. Biorąc pod uwagę zniesienie przez Rosjan restrykcji handlowych, Informa Economics szacuje, że eksport amerykańskiego drobiu do Rosji w 2010 r. wyniesie ok. 381 tys. ton - o 48 proc. mniej niż w 2009 r. (725,7 tys. ton) i najmniej od 1999 r.
Wysyłki do Rosji będą w tym roku stanowiły jedynie 13 proc. całkowitego eksportu mięsa brojlerów z USA. Informa Economics prognozuje, że wraz z poprawą sytuacji gospodarczej produkcja drobiu w USA w 2010 r. wzrośnie wobec 2009 r. o 2,7 proc. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) przewiduje produkcję mięsa kurcząt brojlerów w br. na 16,47 mln ton, o 2 proc. więcej niż w 2009 r.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę