Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Amerykańska wołowina w Korei

17 lipca 2007
Amerykańska wołowina znów może gościć na południowokoreańskich stołach. Stany Zjednoczone uzyskały prawo do eksportu tego mięsa, ale Koreańczycy nie przyjęli tej informacji z radością. Wręcz przeciwnie. Wraz z pojawieniem się amerykańskiej wołowiny na sklepowych półkach, na ulicach pojawili się protestujący.

Południowa Korea zamknęła drzwi dla amerykańskiej wołowiny w grudniu 2003, po wybuchu w USA choroby szalonych krów. W ubiegłym roku rynek został częściowo otwarty dla mięsa bez kości pochodzącego z uboju bydła poniżej 30 miesiąca życia. Teraz embargo zniesiono.

Dla wielu Koreańczyków ważny jest fakt, że mięso z USA jest nawet o połowę tańsze od krajowego i dlatego będą je kupować. Z kolei Stowarzyszenie Konsumentów nawołuje do bojkotu pod hasłem - zdrowie jest ważniejsze niż niższa cena, nie możemy karmić naszych dzieci mięsem chorych krów.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę