Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

20 proc. populacji pszczół wyginęło tej zimy

3 grudnia 2015
W br. z powodu długiej zimy oraz chorób wyginęło znacznie więcej pszczół niż w latach poprzednich; co roku straty sięgają 10-15 proc., w tym roku - 20 proc. Mimo to br. zapowiada się dla pszczelarstwa dobrze - mówi prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Sabat.

Dla pszczół bardzo niekorzystny był marzec - wówczas nastąpiło oziębienie, wróciła zima, pszczoły zjadały larwy. Z tego powodu pierwsze pokolenie pszczół po zimie zostało stracone - powiedział PAP Sabat.

Ocenił, że nastąpiło ok. trzytygodniowe opóźnienie w rozwoju rodzin pszczelich. Wyjaśnił, że trzy tygodnie trwa proces od złożenia jaja do wylęgnięcia się larwy. Z tego powodu pszczoły na początku kwitnienia sadów były nieco słabsze, niż w poprzednich latach.

Obecnie pszczoły wyleciały już na pola, duża ich część zbiera miód na plantacjach rzepaku - ta uprawa kwitnie jako pierwsza. Owady te można też spotkać w sadach i na łąkach. Według Sabata pszczoły najbardziej lubią zbierać miód na jabłoniach. Pszczelarze uważają, że po długiej zimie są dobre zbiory miodu z akacji i lipy.

Sabat ocenił, że ten rok zapowiada się dla pszczelarstwa dobrze. Jego zdaniem w tej chwili pszczoły fantastycznie się rozwijają, a odbudowa rodzin pszczelarskich nastąpi już w maju. Pszczoły, które lęgną się na wiosnę, żyją średnio 45 dni.

Prezes PZP podkreślił, że pszczoły mają ogromne znaczenie dla rolnictwa, gdyż zapylając rośliny, podnoszą plony np.: rzepaku - o 30 proc., słonecznika - nawet o 45 proc. A to przekłada się na zysk dla rolników. Z wyliczeń UE wynika, że w 2010 r. jedna rodzina pszczela przyniosła dochód 1070 euro.

Jak zaznaczył znaczenie pszczół dla człowieka i środowiska docenia Komisja Europejska, dlatego chce ona wycofać część środków chemicznych tzw. neonikotynoidów. W ocenie ekspertów to substancje, które najbardziej szkodzą tym owadom.

W ubiegłym roku produkcja miodu w Polsce wyniosła ok. 18 tys. ton. Średnia produkcja miodu z ostatnich dziesięciu lat to 15 tys. ton rocznie. Wyjątkowo niekorzystny ze względu na warunki pogodowe był 2010 rok - wtedy pszczelarze uzyskali tylko 12,5 tys. ton miodu, ale już w rekordowym 2011 roku było to 23 tys. ton.

Statystyczny Polak zjada ok. 62 dkg miodu rocznie, podczas gdy np. Niemiec zjada ok. 2 kg.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę