Odpowiednio zbilansowana dieta ma wpływ na zdrowie człowieka w wielu jego aspektach. Ma ona również znaczenie w profilaktyce i przebiegu chorób układu krążenia. My wiemy, że zdrowe serce to zbożowe serce – dlaczego? Mówią o tym badania!
Choroby układu krążenia można zaliczyć do niechlubnego grona chorób cywilizacyjnych, do których również należą między innymi cukrzyca typu drugiego, czy otyłość1. Leczenie ich jest bardzo ważne, jednak badania naukowe pokazują, że przy odpowiedniej profilaktyce2 można zmniejszyć ryzyko i czas ich wystąpienia. Aby postawić na zdrowie, należy zadbać nie tylko o regularną aktywność fizyczną, ale także odpowiednią dietę.
W chorobach układu krążenia szczególnie polecana jest dieta DASH3 (Dietary Approaches to Stop Hypertension), która dedykowana jest walce z nadciśnieniem tętniczym. Chociaż nazwa odnosi się tylko do podwyższonego ciśnienia, jej stosowanie jest zalecane również w profilaktyce chorób serca. Co ciekawe, zajmuje też zaszczytne drugie miejsce w rankingu najlepszych diet świata z 2022 roku4. Na czym polega?
Dieta DASH to przede wszystkim nisko przetworzone produkty spożywcze, duża ilość warzyw i owoców, a także odpowiednio zbilansowane posiłki. Jej twórcy zwracają również uwagę, jak ważną rolę pełnią w niej produkty zbożowe. Zalecają, aby były one spożywane nawet do 6 – 8 porcji w ciągu dnia. W szczególności warto wzbogacić dietę o kasze i płatki. Ich dodatek do posiłków może znacznie zmniejszać ryzyko chorób serca5.
Chociaż na choroby układu krążenia chorują przede wszystkim osoby dorosłe6, szerzenie ich profilaktyki jest również niezwykle ważne wśród dzieci i młodzieży. Szczególnie dlatego, że właśnie w tym czasie budowane są nawyki żywieniowe, które będą kontynuowane i wzmacniane w przyszłości. Także w tej grupie wiekowej płatki zbożowe mają dobroczynne działanie, a ich dodatek do śniadania może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia7. Pełnoziarniste płatki śniadaniowe czy gryczanka z dodatkiem pysznych sezonowych owoców będzie nie tylko urozmaiceniem diety dziecka, ale dostarczy im też wielu ważnych do rozwoju składników odżywczych.
W przypadku chorób układu krążenia warto zwrócić szczególną uwagę na płatki owsiane. Ich dodatek do potraw nie tylko obniża stężenie cholesterolu całkowitego8,9, ale również ciśnienie krwi10, dlatego zdecydowanie warto pamiętać o nich w codziennej diecie. Ze względu na swój uniwersalny smak mogą być świetnym składnikiem nie tylko śniadania, ale także obiadu czy szybkiej przekąski.
Kasza gryczana, jaglana, a może płatki owsiane lub jęczmienne? Na śniadanie, obiad czy lunch do pracy? Jakiejkolwiek formy nie wybierzesz, będziesz krok bliżej do zdrowego serca!
Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych (SPPZ) to organizacja non-profit, która zrzesza producentów produktów zbożowych – w szczególności kasz i płatków. Stowarzyszanie działa na rzecz ochrony środowiska i zdrowia oraz rozwoju nowych technologii w zakresie produkcji oraz przetwórstwa produktów zbożowych, przyjaznych środowisku i zdrowiu. Jednym ze strategicznych obszarów działalności jest podejmowanie inicjatyw edukacyjnych, mających na celu rzetelne informowanie opinii publicznej o jakości i właściwościach prozdrowotnych produktów zbożowych.
W trosce o konsumentów Stowarzyszenie dokłada starań, aby nieustannie zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. Współpracować będzie również z instytucjami państwowymi, naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami surowców.
Firmy członkowskie i założycielskie Stowarzyszenia: Cenos Sp. z o.o., Kupiec Sp. z o. o., Lestello Sp. z o.o., Melvit S.A., Rol-Ryż Sp. z o.o., Sawex Foods Sp. z o.o., Soligrano Sp. z o.o. Sp. k., Sonko Sp. z o.o.
1 Pabich, M., & Materska, M. (2019). Biological Effect of Soy Isoflavones in the Prevention of Civilization Diseases. Nutrients, 11(7), 1660.
2 Genovesi, S., Giussani, M., Orlando, A., Battaglino, M. G., Nava, E., & Parati, G. (2019). Prevention of Cardiovascular Diseases in Children and Adolescents. High blood pressure & cardiovascular prevention : the official journal of the Italian Society of Hypertension, 26(3), 191–197.
3 Appel L.J. i wsp.: A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure. New Engl. J.Med.. 1997, 336; 1117-24,
5 Aune D, Keum N, Giovannucci E, et al. Whole grain consumption and risk of cardiovascular
disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and doseresponse meta-analysis of prospective studies. Bmj 2016;353:i2716. doi:
10.1136/bmj.i2716 [published Online First: 20160614]
6 Costantino, S., Paneni, F., & Cosentino, F. (2016). Ageing, metabolism and cardiovascular disease. The Journal of physiology, 594(8), 2061–2073. https://doi-1org-100001az50017.han3.wum.edu.pl/10.1113/JP270538
7 Bel-Serrat S, Mouratidou T, Börnhorst C, et al. Food consumption and cardiovascular risk factors in European children: the IDEFICS study. Pediatr Obes 2013;8(3):225-36. doi: 10.1111/j.2047-6310.2012.00107.x [published Online First: 20121206]
8 Connolly ML, Tzounis X, Tuohy KM, et al. Hypocholesterolemic and prebiotic effects of a whole-grain oat-based granola breakfast cereal in a cardio-metabolic "at risk" population. Frontiers in Microbiology 2016;7(NOV) doi: 10.3389/fmicb.2016.01675
9 Gulati S, Misra A, Pandey RM. Effects of 3 g of soluble fiber from oats on lipid levels of Asian Indians - a randomized controlled, parallel arm study. Lipids Health Dis 2017;16(1):71. doi: 10.1186/s12944-017-0460-3 [published Online First: 20170404]
10 Evans CE, Greenwood DC, Threapleton DE, et al. Effects of dietary fibre type on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of healthy individuals. J Hypertens 2015;33(5):897-911. doi: 10.1097/hjh.0000000000000515
Biuro prasowe SPPZ