Ptak_Waw_CTR_2024
Biometan_II_Forum_2024

Warzywa i owoce. Dlaczego powinniśmy jeść je codziennie i jak to zrobić?

21 lutego 2017
Warzywa i owoce. Dlaczego powinniśmy jeść je codziennie i jak to zrobić?

Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych! Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II – mówi Łukasz Sieńczewski,  dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.  - Aby to zmienić konieczna jest edukacja od najmłodszych lat. Nawyki nabyte w dzieciństwie zaprocentują w dorosłym życiu.

Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie to integralny element zdrowej diety. Wszyscy to wiemy. Ale czy stosujemy? Badania pokazują, że niestety nie. Zbyt małe spożywanie warzyw
i owoców jest obecnie jednym z najczęściej występujących błędów żywieniowych w naszym kraju i w Europie – mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. 

Widać to także na przykładzie dzieci. 1/3 dzieci w Polsce w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw[1]. Zalecenia żywieniowe WHO dotyczące spożycia 400 gram dziennie warzyw spełnia zaledwie 6–24% dzieci europejskich[2]. Niepokojący jest również fakt, że aż 46% polskich matek dzieci w wieku 3-12 lat w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety[3]. Tymczasem warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu – tłumaczy Łukasz Sieńczewski. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy biorą udział w procesach odpornościowych, mają wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego,  wspomagają regenerację skóry, a błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i stanowi podstawową pożywkę dla naszej mikroflory jelitowej. Dlatego warto pamiętać komponując codzienne posiłki, aby przy każdym znalazła się porcja warzyw lub owoców, co najmniej 5 porcji dziennie.

Dla tych, którzy nie wiedzą jak zapewnić sobie i swojej rodzinie odpowiednią dzienną porcję warzyw i owoców eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii mają kilka wskazówek:

  1. Podawaj warzywa do każdego posiłku.
  2. Stawiaj na różnorodność. Wybieraj różne warzywa i owoce, możesz kierować się kolorem, im więcej kolorów w ciągu dnia tym lepiej.
  3. Pomiędzy głównymi posiłkami zamiast słodkich lub słonych przekąsek wybieraj suszone warzywa i owoce.
  4. Nie poddawaj się jeżeli za pierwszym razem Tobie lub dziecku nie zasmakuje jakieś warzywo. Próbujcie je regularnie. Badania pokazują, że aby przyzwyczaić się do jakiegoś smaku musimy spróbować go nawet 7 razy.
  5. Dawaj przykład i sam również często sięgaj po warzywa i owoce, pokaż że ich jedzenie może sprawić wiele frajdy. Możecie wspólnie przyrządzić kolorowe sałatki, przekąski
    i kanapki.

 

[1] Weker H. i wsp.: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”; Instytut Matki i Dziecka

[2] Yngve A, et al. (2005). Fruit and vegetable intake in a sample of 11-year-old children in 9 European countries: The Pro Children Cross-sectional Survey. Annals of Nutrition and Metabolism 49:236-245

[3] Dane KUPS, badanie wykonane przez GFK Polonia, marzec 2016 r. Badanie CAWI, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N=180.


infowire.pl


POWIĄZANE

Początek września przyniósł wyraźną korektę cen paliw w polskich rafineriach. Ku...

Cynkomet wprowadza na rynek nową rolniczą przyczepę RM-240, specjalnie zaprojekt...

Już po raz siedemnasty Polska Izba Mleka zorganizowała Ranking Spółdzielni Mlecz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę