OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zakłady mięsne wprowadzają premie dla rolników uczestniczących w systemie QMP

28 kwietnia 2025
Zakłady mięsne wprowadzają premie dla rolników uczestniczących w systemie QMP

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania konsumentów i wymagania rynku, OSI POLAND oraz Sokołów SA zdecydowały się na wypłacanie premii finansowych rolnikom, którzy dostarczają bydło w ramach krajowego systemu jakości QMP (Quality Meat Program). To realny krok w stronę budowania zaufania do polskiej wołowiny i docenienia pracy producentów, którzy stawiają na jakość i transparentność.

System QMP, opracowany i administrowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM), to jedyny uznany w kraju i za granicą standard produkcji wołowiny. Jego zasady obejmują m.in. wyższe warunki dobrostanu zwierząt w tym chów bezuwięziony, żywienie zgodne z określonymi normami, pełną identyfikowalność pochodzenia bydła

bydło mięsne

– QMP to nie tylko logo na etykiecie – to system oparty na konkretnych wymaganiach, które przekładają się na jakość mięsa i zaufanie konsumenta, którzy nie oczekują dzisiaj już tylko zapewnień, że kupowany produkt spełnia wysokie normy jakościowe, ale chcą certyfikatu, który potwierdza te słowa.– mówi Jerzy Wierzbicki, Prezes PZPBM – Dlatego cieszy nas, że zakłady przetwórcze zaczynają realnie wynagradzać rolników za ich wysiłek w spełnianiu wysokich standardów oraz dążenia do produkcji zrównoważonej.

Jak informuje Zrzeszenie, wysokość premii  wynosi 10 groszy  za kilogram żywca spełniającego wymogi systemu QMP. To zachęta  dla gospodarstw, które już teraz prowadzą produkcję zgodnie z zasadami odpowiedzialnej hodowli.

– Dla nas to zmiana zasad gry – mówi Tomasz Rasiński , rolnik z województwa mazowieckiego a jednocześnie wiceprezes Zrzeszenia , który od lat uczestniczy w systemie QMP. – Do tej pory jakość była hasłem, za które nikt nie chciał płacić. Teraz wreszcie widzę, że zakłady doceniają to, że inwestuję w dobrostan, dokumentację, karmienie. Liczę, że to dopiero początek.

Eksperci podkreślają, że to dobry kierunek kiedy krajowe zakłady w tak wyraźny sposób premiują produkcję w ramach uznanych systemów jakości. Do tej pory tego typu rozwiązania częściej obserwowano na rynkach Europy Zachodniej, gdzie standardy takie jak Label Rouge czy QS są podstawą współpracy między rolnikiem a przetwórcą.

– To nie jest chwilowa moda. To kierunek, który będzie zyskiwał na znaczeniu. To także odpowiedź na potrzeby rynków zagranicznych.  Odbiorcy z Niemiec, Francji,  Japonii i czy krajów arabskich coraz częściej oczekują certyfikowanej wołowiny, gdzie można prześledzić całą historię zwierzęcia. QMP wpisuje się w te oczekiwania idealnie. To także krok w kierunku wzmocnienia rolnika w w łańcuchu dostaw - zauważa Jerzy Wierzbicki.

PZPBM zapowiada dalsze działania promujące udział w systemie QMP, w tym szkolenia, wsparcie doradcze. Uczestnicy systemu mogą liczyć na dodatkową płatność  w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt jeżeli w swoim wniosku zadeklarują realizację praktyki „Utrzymanie w systemie QMP”.

bydło ras mlecznych

Co ważne, samo zaznaczenie tej praktyki we wniosku nie zobowiązuje jeszcze do certyfikacji natychmiast.
Rolnik będzie miał czas do końca lipca 2025 roku, by formalnie uzyskać certyfikat lub ewentualnie zmienić decyzję. Jeśli jednak nie zaznaczy tej opcji we wniosku do 15 maja – straci możliwość skorzystania z płatności oraz premii.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Z okazji 10. Szczytu Inicjatywy Trójmorza w Pałacu Prezydenckim Prezydent RP And...

Wartość wymiany handlowej między Ukrainą a Unią Europejską za pośrednictwem "kor...

Miód przez wieki ceniono nie tylko za niezwykłe właściwości lecznicze, ale także...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę