„Święto Warzyw” - największa impreza w branży rolno-ogrodniczej w płd. Wielkopolsce rozpoczęła się w sobotę w miejscowości Bogucice (pow. kaliski). Producenci wymieniali się doświadczeniami, rozmawiali z ekspertami, zdobywali informacje dot. funduszy unijnych.
Imprezę po raz czwarty organizują Marek Wąsiewicz i Marcin Janiak, specjalizujący się w produkcji warzyw oraz ich ochronie. Na tegoroczne święto do gminy Blizanów zjechało 1300 producentów z całej Wielkopolski.
„W trakcie spotkania producenci warzyw polowych i szklarniowych wymieniają się doświadczeniami, odbywają konsultacje z ekspertami w dziedzinie środków ochrony roślin oraz z przedstawicielami grup nasiennych. Zdobywają też informacje z zakresu pozyskiwania funduszy unijnych” – powiedział PAP Wąsiewicz.
Janiak poinformował, że 2017 rok był sprzyjający dla uprawy warzyw, ponieważ duża ilość wody na metr kwadratowy ułatwiała produkcję. Odnotowano też mniejsze nasilenie chorób i szkodników.
Zdaniem organizatorów, płd. Wielkopolska przoduje w produkcji gruntowej i szklarniowej. Otrzymuje się tu 60 kg pomidorów z metra kwadratowego upraw, a pod względem jakości warzywa te należą do najlepszych w Polsce - ocenili.
Starosta Kaliski Krzysztof Nosal powiedział PAP, że ogrodnictwo w powiecie kaliskim to podstawowa gałąź produkcji.
„Na naszym terenie mamy najbardziej nowoczesne rolnictwo w Europie. U nas jest więcej nowoczesnych szklarni niż w całej Federacji Rosyjskiej. To świadczy o potencjale produkcji, a nasze produkty są dostępne we wszystkich krajach Europy" - powiedział.
Wójt gminy Blizanów Sławomir Musioł poinformował, że tylko w jego gminie pod szklarniami znajduje się ponad 100 ha upraw.
„Jesteśmy zagłębiem na całą Polskę w produkcji warzyw w gruncie, szczególnie ogórków i kapusty, a następnie w ich kiszeniu. Zaopatrujemy markety w Polsce i Europie. Znani jesteśmy z tego, że mamy też warzywa pod szkłem, szczególnie pomidory. To w naszej gminie wypromował się pomidor malinowy o nazwie kaliski” – poinformował.
Właśnie z pomidorów malinowych - jak powiedział PAP kucharz Krzysztof Górski - ugotowano na „Święto Warzyw" 1000 litrów zupy pomidorowej. „Wykorzystaliśmy same najlepsze składniki, bo w tak dużym kotle nie da się nic zachachmęcić” – poinformował. Do zupy wykorzystano 250 kg pomidorów, 80 kg marchewki, 50 kg pietruszki, 30 kg selerów, 50 porów, mięso, bazylię i śmietankę. Zupę gotowały 4 osoby.
(PAP)