Według najnowszych danych w roku 2015 łączny wolumen światowego eksportu winogron deserowych wyniósł 4,281 mln ton wobec 4,219 mln ton w roku wcześniejszym. W pierwszym półroczu 2016 roku wielkość ta osiągnęła 2,125 mln ton.
Największym eksporterem winogron na świecie jest Chile, skąd wysłano w całym 2015 roku 846,0 tys. ton tych owoców, a w pierwszej połowie minionego roku 757,0 tys. ton.
Na drugim miejscu znalazły się Włochy z eksportem na poziomie 459,0 tys. ton w roku 2015, a kolejno na trzecim miejscu USA–394,0 tys. ton, RPA–324,0 tys. ton oraz Peru–308,0 tys. ton.
Ponadto liczącymi się eksporterami pozostają Holendrzy, Chińczycy oraz Turcy. W przypadku globalnego poziomu importu-w roku 2015 wyniósł on 4,211 mln ton wobec 4,024 mln ton w roku poprzednim.
W pierwszej połowie 2016 roku na świecie zaimportowano 2,120 mln ton tych owoców. Największym importerem pozostają Stany Zjednoczone z wynikiem 572,0 tys. ton zaimportowanych w całym 2015 roku i 484,0 tys. ton w pierwszej połowie roku minionego.
Na kolejnych miejscach na światowej liście liczących się importerów winogron znalazły się trzy kraje unijne, w tym Holandia z wynikiem 352,0 tys. ton, Niemcy–334,0 tys. ton oraz Wielka Brytania – 250,0 tys. ton, a także Rosja–249,0 tys. ton. Ponadto po ponad 200,0 tys. ton winogron importują corocznie Chiny i Hong Kong.
FAMMU/FAPA na podst.: Factsheet druiven