PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane nagłą zmianą dawki pokarmowej lub zjedzeniem nadmiernej ilości lub złej jakości paszy. OBJAWY KLINICZNE Ciepłota ciała, tętno, liczba oddechów w normie,
PRZYCZYNY Przyczyną schorzenia jest spożycie nadmiernej ilości łatwo strawnych węglowodanów (skrobia, cukry), np.: ziaren zbóż, owoców, buraków, ziemniaków, melasy. OBJAWY KLINICZNE Po
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane podawaniem bydłu nadgniłej paszy, wody zanieczyszczonej ściekami, w niektórych przypadkach zjedzeniem przez krowy łożyska po porodzie. OBJAWY
PRZYCZYNY Stan chorobowy charakteryzujący się niedostateczną ilością hemoglobiny we krwi (anemia niedobarwliwa), bądź też obniżoną liczbą krwinek czerwonych we krwi obwodowej. Do
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością żelaza w paszy, występuje u cieląt żywionych długi okres wyłącznie mlekiem, rzadziej u bydła dorosłego. OBJAWY KLINICZNE Brak
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością witaminy E w paszy. OBJAWY KLINICZNE Niedobory witaminy E, często łącznie z niedoborem selenu, powodują różnego stopnia dystrofie
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością witaminy D w paszy przy równoczesnym utrzymywaniu zwierząt systemem alkierzowym, bez możliwości ekspozycji na działanie promieni
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą ilością karotenów lub witaminy A w paszy. OBJAWY KLINICZNE Pierwszymi objawami są najczęściej: nadmierne łzawienie, zapalenie
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą podażą wapnia w stosunku do zapotrzebowania bydła na ten pierwiastek. OBJAWY KLINICZNE Zmiany w kościach i zębach, słaby wzrost zwierząt,
PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą zawartością sodu w paszy, występujące w naszym klimacie w zasadzie tylko u krów mlecznych, żywionych paszami ubogimi w sód, bez dostępu do lizawek