MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Niestrawność prosta

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane nagłą zmianą dawki pokarmowej lub zjedzeniem nadmiernej ilości lub złej jakości paszy. OBJAWY KLINICZNE Ciepłota ciała, tętno, liczba oddechów w normie,

1 grudnia 2001

Niestrawność kwaśna żwacza

PRZYCZYNY Przyczyną schorzenia jest spożycie nadmiernej ilości łatwo strawnych węglowodanów (skrobia, cukry), np.: ziaren zbóż, owoców, buraków, ziemniaków, melasy. OBJAWY KLINICZNE Po

1 grudnia 2001

Niestrawność gnilna żwacza

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane podawaniem bydłu nadgniłej paszy, wody zanieczyszczonej ściekami, w niektórych przypadkach zjedzeniem przez krowy łożyska po porodzie. OBJAWY

1 grudnia 2001

Niedokrwistość

PRZYCZYNY Stan chorobowy charakteryzujący się niedostateczną ilością hemoglobiny we krwi (anemia niedobarwliwa), bądź też obniżoną liczbą krwinek czerwonych we krwi obwodowej. Do

1 grudnia 2001

Niedobór żelaza

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością żelaza w paszy, występuje u cieląt żywionych długi okres wyłącznie mlekiem, rzadziej u bydła dorosłego. OBJAWY KLINICZNE Brak

1 grudnia 2001

Niedobór witaminy E

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością witaminy E w paszy. OBJAWY KLINICZNE Niedobory witaminy E, często łącznie z niedoborem selenu, powodują różnego stopnia dystrofie

1 grudnia 2001

Niedobór witaminy D

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością witaminy D w paszy przy równoczesnym utrzymywaniu zwierząt systemem alkierzowym, bez możliwości ekspozycji na działanie promieni

1 grudnia 2001

Niedobór witaminy A

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą ilością karotenów lub witaminy A w paszy. OBJAWY KLINICZNE Pierwszymi objawami są najczęściej: nadmierne łzawienie, zapalenie

1 grudnia 2001

Niedobór wapnia

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą podażą wapnia w stosunku do zapotrzebowania bydła na ten pierwiastek. OBJAWY KLINICZNE Zmiany w kościach i zębach, słaby wzrost zwierząt,

1 grudnia 2001

Niedobór sodu

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą zawartością sodu w paszy, występujące w naszym klimacie w zasadzie tylko u krów mlecznych, żywionych paszami ubogimi w sód, bez dostępu do lizawek

1 grudnia 2001
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę