ZATKANIE PRZEŁYKU
(Esophageal obstruction)
PRZYCZYNY
Łapczywe spożywanie ziemniaków, buraków, jabłek, rzadko innych ciał
obcych.
OBJAWY KLINICZNE
W krótkim czasie po zadławieniu obserwuje się obfite ślinienie, silny niepokój,
próby przełykania i szybko narastające wzdęcie. Przy próbie sondowania
natrafia się opór w przełyku.
ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Zmiany sekcyjne typowe dla wzdęcia żwacza, zmiany zapalno-martwicze w
miejscu utknięcia w przełyku.
POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Objawy kliniczne jednoznacznie pozwalają zdiagnozować chorobę.
LECZENIE
Środki zwiotczające mięśnie przełyku – Biovetalgin 20 ml, Combelen 1 ml/100
kg m.c. Próbować delikatnie przesunąć ciało obce do gardła lub do żwacza,
jeśli nie uda się w ten sposób usunąć, to specjalną końcówką sondy lub pętlą z dającego się formować drutu uchwycić i usunąć
ciało obce z przełyku. Jeżeli i tymi metodami nie usunie się tkwiącego w
przełyku ziemniaka, buraka czy jabłka, to trokaruje się żwacz i zostawia przyszytą pochwę trokaru do następnego dnia. W większości
przypadków zatykające przełyk ciało obce ulegnie nadtrawieniu i wpadnie do
żwacza. Tylko w wyjątkowych wypadkach usuwać ciało obce pod narkozą – Narkamon, Rometar, lub przeprowadzić zabieg
chirurgiczny.
ZAPOBIEGANIE
Przed podaniem ziemniaków, buraków lub jabłek podawać inne pasze, zapobiegając
w ten sposób łapczywemu zjadaniu w dużych kawałkach ww. okopowych i owoców.
Rozdrabniać soczyste pasze okopowe i jabłka przed podaniem ich zwierzętom, u
których występowały uprzednio zatkania przełyku.
na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora