Z inicjatywy Krajowej Rady Izb Rolniczych 24 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiciele samorządu rolniczego, Rady Gospodarki Żywnościowej i Federacji Związków Producentów Rolnych spotkali się z wiceministrem Kazimierzem Plocke oraz Krzysztofem Jażdżewskim, zastępcą Głównego Lekarza Weterynarii. W obradach uczestniczył również Władysław Piasecki, wiceprezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Wojciech Wojtyra, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MR i RW.
Celem spotkania była przede wszystkim była analiza bieżących problemów, na jakie napotykają zakłady przetwórcze przemysłu mięsnego oraz gospodarstwa rolne prowadzące chów i hodowlę zwierząt, w praktycznym stosowaniu przez poszczególne Powiatowe Inspektoraty Inspekcji Weterynaryjnej zasad i przepisów weterynaryjnych obowiązujących w międzynarodowym handlu produktami przetwórstwa mięsnego oraz wywozie żywych zwierząt z przeznaczeniem do uboju, dalszego tuczu lub chowu.
- W trakcie spotkania poruszane były głównie problemy dotyczące stosowania przez Powiatowych Lekarzy Weterynarii obowiązujących przepisów prawa, w tym m.in. zasad kwarantanny zwierząt wywożonych poza granice kraju, jak również wzorów świadectw na zwierzęta i przetwory mięsne w wywozie do Rosji i Ukrainy, a także zasad handlu z krajami dawnej Wspólnoty Niepodległych Państw (Tadżykistan, Kazachstan) oraz Chin – mówi Krzysztof Przedpełski z Biura Krajowej Rady Izb Rolniczych .
Zdaniem uczestników spotkania konieczne jest zwiększenia etatów krajowych Granicznych Lekarzy Weterynarii w celu usprawnienia odpraw granicznych towarów wywożonych poza granice UE. Uzgodniono też , że Główny Lekarz Weterynarii przekaże powiatowym lekarzom weterynarii szczegółowe instrukcje stosowania zasad wystawiania odpowiednich dokumentów niezbędnych przy wywozie artykułów rolno-spożywczych do poszczególnych państw.