Komisja Europejska przyjęła wniosek, który po wprowadzeniu poprawi bezpieczeństwo żywności oraz zapewnieni lepszą ochronę zdrowia zwierząt w UE, za pośrednictwem elektronicznej identyfikacji bydła (EID) .
Przyjęty wniosek zapewnia ramy prawne do wprowadzenia po raz pierwszy, na zasadzie dobrowolności, elektronicznego systemu identyfikacji dla bydła w UE. System ten jest już stosowany w wielu państwach członkowskich UE, głównie dla celów usprawnienia zarządzania gospodarstwem. Jego realizacja na szerszą skalę będzie wzmacniać obecny system identyfikacji bydła oraz produktów spożywczych (wołowiny), dzięki czemu będzie on szybszy i bardziej dokładny.
Przyniesie on korzyści dla farmerów oraz innych zainteresowanych podmiotów, gdyż zmniejszy obciążenia administracyjne poprzez uproszczenie obecnych procedur. Pomimo dobrowolnego charakteru, wniosek Komisji zezwala państwom członkowskim na wprowadzenie obowiązkowego systemu na poziomie krajowym. Wniosek Komisji wprowadza zmiany w stosunku do oznakowania, poprzez uchylenie obowiązujących przepisów w dziedzinie dobrowolnego znakowania wołowiny. Głównym celem jest ograniczenie zbędnych obciążeń administracyjnych. Jak powiedział komisarz UE ds. zdrowia i polityki konsumenckiej John Dalli, jest to kolejny krok naprzód w kierunku wzmocnienia bezpieczeństwa łańcucha żywności we Wspólnocie.
Realizacja tego projektu ułatwi zgłaszanie przemieszczania zwierząt do centralnej bazy danych. Oznacza to sprawniejszą i szybszą identyfikację zakażonych zwierząt oraz zainfekowanej żywności, co z kolei pozwoli na błyskawiczną reakcję i zapobieżenie w przyszłości potencjalnym zagrożeniom dla łańcucha żywnościowego.