Intensywne i powszechne stosowanie antybiotyków w rolnictwie prowadzi do rozprzestrzenienia się w środowisku puli genów odporności na antybiotyki – piszą w raporcie eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii.
Raport "Rola Antybiotyków w Rolnictwie" opublikowano w Internecie na stronie American Academy of Microbiology http://www.asmusa.org/acasrc/academy.htm
Przez wiele lat w rolnictwie stosowano antybiotyki, m.in. w leczeniu roślin i zwierząt hodowlanych, jako środki zapobiegające chorobom i przyspieszające wzrost - przypominają autorzy raportu. Wskutek częstego i powszechnego stosowania antybiotyków pojawiły się mikroorganizmy na nie uodpornione, z których część opiera się działaniu najpopularniejszych współczesnych antybiotyków – piszą eksperci AAM.
Intensywne i powszechne stosowanie antybiotyków prowadzi do powstania w środowisku puli genów odporności na antybiotyki. Odporność taką mogą zyskiwać zarówno chorobotwórcze bakterie, jak i organizmy, które nie wywołują chorób. Jako rezerwuary tych genów służyć mogą bakterie związane z organizmami człowieka i zwierząt – ostrzegają badacze.
Naukowcy próbują obecnie oszacować, na ile kontakt z tymi genami powoduje ich przenoszenie na inne populacje (na inne szczepy bakterii, zwierzęta i ludzi). Dotąd wykazano, że patogeny odporne na antybiotyki (oraz prawdopodobnie geny bakteryjne) są przenoszone ze zwierząt na ludzi za pośrednictwem wody, pokarmu i w kontakcie bezpośrednim.
Taka przekazywalność odpornych na antybiotyki bakterii lub genów między zwierzętami a ludźmi, jak również transfer genów z bakterii odpornych na inne bakterie (np. związane ze zwierzętami) powiększają obawy dotyczące rolniczego wykorzystania antybiotyków.
Autorzy raportu zadają też pytanie, na ile i w jaki sposób geny odporności wpływają na zdrowie publiczne, jak również na zdrowie i produkcję zwierząt.
W raporcie omawiane są też najlepsze sposoby badania odporności na antybiotyki, sposoby badań transferu genów odporności oraz strategie, które mogłyby zapobiegać selekcji i rozpowszechnieniu genów odporności.