Smithfield Foods oświadczył, że nie znalazł objawów klinicznych obecności świńskiej grypy w swoich hodowlach świń i u ich pracowników w Meksyku, hodowle te działają jako joint venture. Hodowle te współpracują z władzami Meksyku w dochodzeniu możliwych źródeł epidemii, przekazały też próbki weterynaryjne do przeprowadzenia testów na Uniwersytecie Meksyku.
Opierając się na dostępnych informacjach, Smithfield nie ma powodu to wiary, iż wirus ten w jakikolwiek sposób jest powiązany z jego hodowlami w Meksyku. Firma dodaje również, że jej fermy w Meksyku rutynowo prowadzą szczepienia przeciw grypie i co miesiąc sprawdzają potencjalną obecność wirusa świńskiej grypy.
Amerykańska Narodowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) oświadczyła w dniu dzisiejszym, że według
Amerykańskiego Departamentu Bezpieczeństwa Wewnętrznego "ludzie nie mogą zarazić się hybrydową grypą, poprzez jedzenie wieprzowiny i jej produktów" oraz, że "wstępne dochodzenie stwierdziło, że żadna z osób chorych na hybrydową grypę, nie miała kontaktu ze świniami."
Mając obroty roczne w wielkości 12 miliardów dolarów, Smithfield Foods jest największym producentem na świecie surowej wieprzowiny i mięsa paczkowanego i największym producentem świń.