Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rosjanie kontrolują nasz przemysł mięsny

4 sierpnia 2004

Rosyjskie służby weterynaryjne kontrolują polskie zakłady mięsne zainteresowane eksportem swoich produktów na rynek rosyjski.

Do pierwszego etapu kontroli wytypowano ponad 50 zakładów mięsnych. W dalszej kolejności zbadane zostaną zakłady przetwórcze obejmujące drób, chłodnictwo, mleczarstwo i ryby. Od wyników kontroli będzie zależało czy polska żywność będzie mogła być sprzedawana na rynku rosyjskim.

Główny Lekarz Weterynarii Piotr Kołodziej poinformował IAR, że kontrola rosyjskich weterynarzy jest bardzo fachowa i rzeczowa, dlatego nie powinno być do niej żadnych zastrzeżeń. "Zakłady kontroluje siedmioro doświadczonych weterynarzy, którzy mają za sobą podobną pracę w USA i Unii Europejskiej" - podkreślił Kołodziej.

Jego zdaniem obecny etap kontroli zakończy się prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu. Ostateczne wyniki kontroli zostaną przesłane stronie polskiej po naradzie w Moskwie.

Rosja żąda, by do 1. września każdy eksporter z nowo przyjętego kraju Unii Europejskiej miał atest jakości wydany przez rosyjskie służby weterynaryjne.

Polska - największy eksporter produkcji zwierzęcej do Rosji spośród krajów nowej "dziesiątki" - jako pierwsza zgodziła się na podobne kontrole. Żadne przedsiębiorstwo, którego nie skontrolują rosyjscy weterynarze, nie uzyska prawa do wwozu swojej produkcji na terytorium Federacji Rosyjskiej.


POWIĄZANE

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy Weterynarii wystąpił na początku września ...

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę