Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe i nieznane

22 stycznia 2003

Nowe prawo weterynaryjne, sanitarne i handlowe ma doprowadzić do tego, że jeść będziemy tyko zdrową żywność. Szkoda tylko, że nowych zarządzeń nie znają ani rolnicy, ani konsumenci.

No bo czy mieszkańcy wsi wiedzą na przykład, że: złamią prawo jeśli wleją do koryta odpadki kuchenne, na których wyhodowano miliony świni i które świnie bardzo lubią? Łamaniem prawa jest także ubicie krowy w gospodarstwie nawet wtedy, kiedy mięso i jego przetwory przeznaczone są na tzw. samozaopatrzenie.

Prawo zabrania również sprzedaży poza gospodarstwem wyrobów: kiełbasy, szynki, kaszanki z uboju domowego. Aby można było sprzedać poza gospodarstwem wieprzowinę i wyroby z niej sporządzone trzeba ubić świnię w uprawnionym do tego zakładzie. Kupić wyroby mogą jednak tylko konsumenci. W żadnym wypadku nie mogą one trafić do dalszego handlu.

Nie wolno już także przerabiać mięsa i transportować wyrobów bez zgody powiatowego lekarza weterynarii, a rolnik nie może praktycznie rozpocząć gospodarowania bez jego pieczęci. Aby móc uchronić konsumentów przed niebezpieczną żywnością a przede wszystkim jak najwcześniej wykryć stado z którego pochodzi zakażone mięso trzeba będzie oznakować każde zwierzę w gospodarstwie.


POWIĄZANE

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy Weterynarii wystąpił na początku września ...

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę