NIEDOBÓR WITAMINY A
(Vitamin A deficiency)
PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane zbyt małą ilością karotenów lub witaminy A w paszy.
OBJAWY KLINICZNE
Pierwszymi objawami są najczęściej: nadmierne łzawienie, zapalenie spojówek,
rogówek, biegunka, nieżyt nosa, kaszel, zmiany wysłuchowe w układzie
oddechowym. Tak zwana kurza ślepota również należy do wczesnych objawów
niedoboru witaminy A. Cielęta pochodzące od krów otrzymujących zbyt mało
karotenów lub witaminy A rodzą się martwe lub tak słabe, że padają w ciągu
kilku dni. Zmniejszona jest odporność na zachorowania spowodowane czynnikiem
infekcyjnym i pasożytami. U dorosłego bydła stwierdza się zaburzenia płodności,
zatrzymanie łożysk.
ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Zmiany w rogówkach, nieżytowe zapalenie przewodu pokarmowego i oddechowego,
wychudzenie.
POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Oznaczenie witaminy A i beta-karotenu w surowicy, wątrobie. Oznaczenie
beta-karotenu w paszy.
LECZENIE
Pozajelitowe i doustnie Vitaminum A 50 000-600 000 j.m. Pasze bogate w karoteny
lub uzupełnione preparatami zawierającymi witaminę A i karoteny – Carom
ix 10-30 g/szt.
ZAPOBIEGANIE
Podawanie krowom wysokocielnym pasz bogatych w karoteny lub z uzupełniającym
dodatkiem preparatów zawierających witaminę A. Cielętom jak najwcześniej
podać siarę, profilaktycznie podawać preparaty zawierające witaminę A
– Vitazol AD3E, Vitazol AE, Caromix.
na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora