Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Krajobraz po grypie

5 grudnia 2005

Zagrożenie ptasią grypą minęło i sytuacja na rynku uspokoiła się. Nie sprawdziły się czarne scenariusze mówiące o masowym odwrocie konsumentów od białego mięsa. Co więcej, ostatnie badania pokazały, że Polacy ptasiej grypy w ogóle się nie boją.

Informacje o zagrożeniu epidemią ptasiej grypy wywołały zamieszanie na rynku drobiu, ale na szczęście krótkotrwałe. Najpierw spadły ceny żywych ptaków. Potem staniało mięso drobiowe w sklepach. Ta druga obniżka była świadomym działaniem zakładów przetwórczych, które nie chciały doprowadzić do spadku spożycia mięsa drobiowego. Sytuacja wróciła do normy. Ustabilizowały się też ceny jakie otrzymują hodowcy drobiu. Teraz mają kolejny kłopot związany z rosyjskim embargiem.

Zakłady mięsne także nie mogą sprzedawać drobiu do Rosji, ale ich sytuacja jest dużo lepsza. Zagrożenie ptasią grypą nawet na chwilę nie zachwiało sprzedażą do krajów Unii Europejskiej. Przed integracją eksport do Unii wynosił kilkanaście tysięcy ton rocznie. W tym roku już przekroczył 120 tysięcy.

Z badań CBOS-u wynika, że zagrożenie epidemią ptasiej grypy nie wpłynęło na gusty kulinarne Polaków. Zdecydowana większość nadal je mięso drobiowe, a całkowicie zrezygnowało z niego tylko co setna osoba. Dla 42% z nas ptasia grypa stanowiła nie wielkie zagrożenie, a poważnie obawiał się jej tylko co piąty Polak.


POWIĄZANE

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy Weterynarii wystąpił na początku września ...

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę