Ptak_Waw_CTR_2024

Klątwa BSE

19 czerwca 2002

Rząd zapewnia, że Polska jest wolna od choroby szalonych krów, jednak konsumenci nie czują się bezpiecznie.

Informacje dotyczące zagrożenia ze strony BSE są bądź niejednoznaczne, bądź brak ich w ogóle. Z jednej strony osoby odpowiedzialne za nadzór sanitarny zapewniają o całkowitym bezpieczeństwie polskiego mięsa wołowego, z drugiej zaś strony masowo wycofuje się z rynku produkty spożywcze o zawartości składników, mogących być źródłem prionów. 

Całe zamieszanie w środkach masowego przekazu spowodowało znaczny spadek spożycia wołowiny. Sprzedawcy z rejonów północno-wschodnich mówią o 40-procentowym spadku popytu. Także właściciele restauracji odnotowują zmniejszenie się zapotrzebowania klientów na potrawy z mięsa wołowego. Lekarze twierdzą, że ostrożność należy zachować nie tyle w stosunku do mięsa wołowego, ale przede wszystkim podrobów i  wyrobów garmażeryjnych z nich przygotowanych – pasztetów, parówek, kiełbasek oraz dań zawierających mięso mielone.

Przewiduje się, że w przypadku braku nowych ognisk zachorowań samoistne wygaśnięcie choroby może mieć miejsce w 2005 roku.


POWIĄZANE

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy Weterynarii wystąpił na początku września ...

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę