HEMOGLOBINURIA POPORODOWA
(Postparturient hemoglobinuria)
PRZYCZYNY
Przyczyna schorzenia nie jest jeszcze dokładnie znana. Przypuszcza się, że
niedobory fosforu, miedzi, żywienie dużą ilością roślin krzyżowych albo
wysłodkami buraczanymi są czynnikami usposabiającymi do wystąpienia
hemoglobinurii poporodowej.
OBJAWY KLINICZNE
Schorzenie występuje u wysokoprodukcyjnych krów w okresie tygodni po porodzie.
Gwałtowna hemoliza prowadzi do hemoglobinurii, zblednięcia błon śluzowych,
przyspieszenia pracy serca, odwodnienia, spadku produkcji mleka. Ciepłota ciała
może być nieznacznie podwyższona, w cięższych przypadkach może wystąpić
żółtaczka. Duża śmiertelność.
ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Obrzęki, wodnistość krwi, bladość błon śluzowych i mięśni, bladość mięśnia
sercowego, ogniska martwicy w wątrobie, w pęcherzu moczowym czerwony mocz, może
być widoczna żółtaczka.
POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Badanie moczu w kierunku hemoglobinurii i odróżnienie od hematurii. Badanie
surowicy w kierunku hypofosfatemii. Badanie krwinek czerwonych w celu
wykluczenia babeszjozy.
LECZENIE
W cięższych przypadkach powolne przetaczanie kilku litrów pełnej krwi (1 część
3,8% cytrynianu sodu + 9 części pełnej krwi), początkowo podać 50-100 ml,
obserwować tętno i oddechy, przy braku reakcji kontynuować wlew. W przypadku
wystąpienia objawów wstrząsu podać Adrenalinę 2-8 ml 0,1% s.c. Preparaty
fosforowe – Tonophos 100 ml, do paszy dodać mączkę kostną 100 g 2 razy
dziennie lub mieszanki mineralne z dużą ilością fosforu – Bovimix, Polfamix
U. Przy braku możliwości dokonania przetaczania krwi korzystnie działa
podanie płynów wieloelektrolitowych.
ZAPOBIEGANIE
Właściwie bilansować dawkę pokarmową, ze szczególnym uwzględnieniem
fosforu i miedzi. Unikać nadmiernego podawania roślin krzyżowych (kapusta) i
wysłodków buraczanych w okresie okołoporodowym.
na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora