OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Główny Lekarz Weterynarii informuje - tradycyjne wędzenie po nowemu

3 grudnia 2015
Normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych określone są w przepisach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z póżn. zm.).
Przepisy tego rozporządzenia wprowadzają obniżenie norm związanych z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami zanieczyszczenia wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) dla niektórych środków spożywczych, w tym dla wędzonych produktów mięsnych (mięso i przetwory mięsne) i produktów rybołówstwa (ryby i przetwory rybne, z wyłączeniem szprot). Od dnia 1 września 2014 r. dla tego rodzaju produktów limit dla benzo(a)pirenu wynosi 2 ?g/kg, a dla sumy WWA 12 ?g/kg (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu).
Komisja Europejska opracowała przepisy upoważniające Polskę do stosowania odstępstwa od ww. obniżonych limitów dla WWA. Z tego odstępstwa będą mogli korzystać producenci, wprowadzający na rynek produkty mięsne wędzone w sposób tradycyjny.
Zgodnie z tymi przepisami, polscy producenci mogą od dnia 1 września 2014 r. przez trzy lata wytwarzać i wprowadzać do obrotu na rynku krajowym produkty mięsne tradycyjnie wędzone spełniające limity 5 ?g/kg dla benzo(?)pirenu i 30 ?g dla sumy czterech WWA.
Mając na uwadze powyższe, w celu wskazania szczegółowych zasad stosowania tego odstępstwa na terytorium RP, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
W ww. projekcie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęto, że przez produkty mięsne wędzone tradycyjne rozumie się produkty mięsne wędzone bez udziału środków aromatyzujących dymu wędzarniczego.
Należy jednak zauważyć, że przedmiotowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi będzie mogło wejść w życie dopiero po opublikowaniu rozporządzenia
Komisji uprawniającego do stosowania ww. odstępstwa. Zgodnie z unijną procedurą
2
legislacyjną obowiązującą dla tego typu aktów prawnych należy się tego spodziewać nie
wcześniej niż w listopadzie 2014 r.
W związku z powyższym, należy przyjąć następujące zasady postępowania:
1) Wprowadzanie produktów mięsnych wędzonych na rynki innych państw członkowskich UE
Produkty mięsne wędzone tradycyjnie umieszczane na rynku innych państw
członkowskich UE, od dnia 1 września 2014 r. bezwzględnie muszą spełniać nowe, niższe
limity dla WWA tj. dla benzo(a)pirenu 2 ?g/kg, a dla sumy WWA 12 ?g/kg.
2) Wprowadzanie produktów mięsnych wędzonych na rynek krajowy
W związku z faktem, że w przepisach ww. rozporządzenia Komisji wskazano, że jego
postanowienia stosuje się od dnia 1 września 2014 r., na rynku krajowym nadal mogą być
umieszczane produkty mięsne wędzone tradycyjnie, spełniające wyższe limity dla WWA tj. 5
?g/kg dla benzo(a)pirenu i 30 ?g/kg dla sumy 4 WWA. Na użytek rozporządzenia Komisji
poprzez takie produkty należy rozumieć produkty mięsne wędzone bez udziału środków
aromatyzujących dymu wędzarniczego.
Po wejściu w życie aktu prawa krajowego producent będzie dodatkowo zobowiązany
do poinformowania w formie pisemnej powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze
względu na miejsce prowadzenia działalności o zamiarze skorzystania z przedmiotowego
odstępstwa oraz znakowania takich produktów specjalnym znakiem weterynaryjnym
w kształcie kwadratu.
3) Wprowadzanie produktów rybołówstwa wędzonych na rynek
Z uwagi na fakt, że rozporządzenie Komisji nie wprowadza dla Polski podobnego
odstępstwa w odniesieniu do tradycyjnie wędzonych produktów rybołówstwa, takie produkty,
umieszczane zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach innych państw członkowskich
UE, od dnia 1 września 2014 r. muszą spełniać limity dla WWA przewidziane w przepisach
rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 tj. dla benzo(a)pirenu 2 ?g/kg, a dla sumy WWA12 ?g/kg.


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę