Od 1 maja firmy produkujące na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, aby rozpocząć działalność na rynku, muszą spełnić nowe wymagania weterynaryjne oraz zgłosić ten fakt powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. nr 33, poz. 287) – przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne, sanitarne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne – określone w ustawie jako wymagania weterynaryjne. Tylko po spełnieniu tych wymagań przez zakłady ich produkty mogą być dopuszczone do obrotu. Ci przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przed rozpoczęciem inwestycji są zobowiązani sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Ustawa rozszerza kompetencje powiatowych lekarzy weterynarii. Mogą oni w każdym czasie, bez wcześniejszego powiadomienia, kontrolować zakłady lub środki transportu w zakresie spełniania wymagań weterynaryjnych. Będą prowadzili również rejestr zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.