Miejska winnica powstaje w Jaśle (woj. podkarpackie). "Będą ją sadzić m.in. słuchacze działającej w mieście Podkarpackiej Akademii Wina. Pierwsze wina z tej winnicy planujemy otrzymać za trzy lata" - powiedziała PAP prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.
"Winnica powstaje na południowo-zachodnim stoku wśród terenów zielonych okalających Jasło. W tym roku zamierzamy posadzić krzewy winorośli na 25 arach; docelowo obejmie areał 50 arów, ale istnieje możliwość powiększenia winnicy nawet do dwóch hektarów" – zauważyła Wawro.
Dodała, że projekt ma m.in. służyć słuchaczom działającej od dwóch lat w Jaśle Podkarpackiej Akademii Wina, która na rocznych kursach kształci przyszłych winiarzy oraz promować miasto.
"Dzięki temu przedsięwzięciu Jasło, przez wielu uznawane za stolicę polskiego winiarstwa, będzie mogło pochwalić się produktem promocyjnym; własnym winem. W przyszłości samorząd planuje także utworzyć winotekę, gdzie będzie można spróbować m.in. miejscowych win" – powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis.
W jasielskiej winnicy będą rosły odmiany sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in. Seyval Blanc, Solaris, Regen, Rondo oraz pierwsza polska, wychodowana w Jaśle, odmiana Jutrzenka
"Nasze winiarstwo osiągnęło już całkiem wysoki poziom. Wina polskich winiarzy są znane i uznane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Warto jednak pamiętać, że odrodzenie współczesnego winiarstwa na Podkarpaciu zaczęło się w Jaśle; tutaj, w 1984 r., powstała pierwsza w Polsce profesjonalna winnica, a kilkanaście lat później zaczęły pojawiać się następne" - zaznaczyła Wawro.
Na Podkarpaciu jest obecnie ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.
Początki uprawy winorośli na Podkarpaciu sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła w połowie lat 80 XX wieku.
(PAP)