Tylko połączenie pasz objętościowych z paszami treściwymi daje najwyższą wydajność w produkcji mleka.
Skarmianie krów paszami treściwymi wymieszanymi z paszami objętościowymi daje
nie tylko dobry efekt wydajnościowy ale obniża również ryzyko zachorowań na
wiele chorób, między innymi na ketozę, acidozę, a również wzmacniają system
obronnościowy przeciwko innym chorobom np.
mastitis.
Ile powinna jeść?
Kontrola
prawidłowości bilansowania pasz, a także stanu zdrowotnego krowy wymaga stałej
jej obserwacji – zaleca Bronisław Żelanis, specjalista produkcji
zwierzęcej w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. –
Najlepszym wskaźnikiem prawidłowego żywienia jest pozostawienie przez krowy w
żłobie 2 procent paszy. Całkiem puste żłoby świadczą o tym, że krowy dostają za
mało pożywienia, a co za tym idzie niskiej wydajności w produkcji
mleka.
Przekarmienie zaś może prowadzić do komplikacji
poporodowych i utraty apetytu. Błędy żywieniowe można także eliminować
obserwując stan racic. Miękkie racice lub ich owrzodzenia mogą wskazywać na
dawkę ubogą we włókno, a zbyt bogatą w białko.
O wyższej
zwartości
Zdolność pobrania suchej masy przez krowę zależy od jej
masy ciała i wydajności mleka, a także od jakości paszy i zawartości w niej
składników pokarmowych. Z badań wynika również, że krowy rasy Jersey muszą
zjadać więcej suchej masy oraz pobierać pasze o wyższej zawartości składników
pokarmowych niż krowy rasy HF. – Przy intensywnej produkcji mleka
znaczenia nabiera znajomość zapotrzebowania krów na skrobię i włókno. Główna
część energii przeznaczonej na produkcję tłuszczu w mleku musi pochodzić w
włókna. Włókno powinno być zachowane w granicach 21 procent poziomu suchej masy
w dawce i pochodzić z paszy, która zawiera wysokostrawne włókno. Poziom skrobi i
cukru to około 35 procent w suchej masie dawki – wyjaśnia
Żelanis.
W tym krowy Jersey powinny mieć paszę, która zawiera o 4
procent więcej suchej masy niż pasza dla ras dużych - HF. Angielskie normy
zalecają podniesienie poziomu fosforu w paszy dla wysoko produkcyjnych krów
Jersey, ze względu na ścisły związek fosforu z zawartością tłuszczu w mleku.
{Mleko od krów rasy Jersey jest bardziej tłuste niż od rasy
HF).